Piše: Esmir Bašić
Putujući našom lijepom Bosnom i razgledajući njene ljepote, sjetim se priče jednog mog prijatelja koji je bio na postdiplomskom studiju u Mađarskoj. Jedan profesor mu je rekao da bi želio da posjeti Bosnu, mnogo je čitao i slušao o Bosni, naročito tokom rata. Tako se ukazala prilika, posložile se stvari, i profesor je došao u Bosnu. Nakon ulaska na sjevernoj kapiji i nešto dužega putovanja profesor je bio začuđen, jer je očekivao drugačiju sliku od realne, onu više nalik ratnim razaranjima u kojima dominiraju ruševine, da bi nakon kraće vožnje zaključio:„ Pa Bosna je lijepa i bogata zemlja, predivni krajolici, pa vidite skoro svaka kuća je na sprat napravljena, ovdje su ljudi bogati“. Vjerovatno da ovih dana i sedmica, dok traje sezona godišnjih odmora i veliki broj turista sa sjevera (iz Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Pečuha) koji koriste koridor Vc da bi došli do Jadrana, imaju slične percepcije naše Domovine, kao i profesor? Ruku na srce, šta oni imaju što mi nemamo? Gledano očima putnika imaju više autoputa i to je to! No, da je geografija Bosne nalik geografiji Hrvatske i Mađarske i mi bi do sada imali urađen ako ne sav onda veći dio mreža autoputeva. Nije nebitno spomenuti paralelu u cijenama jednog kilometra autoputa kroz Hrvatsku i kod nas, gdje je naš kilometar autoputa skuplji po tri, četiri, pet i više puta! Završeni visoki betonski stubovi i kilometri gradilišta duž magistralnog puta svjedoče da ćemo za kratko vrijeme imati završen veći dio autoputa Vc, koji je zbog terena i trase vjerovatno među najzahtjevnijim i najskupljim u Evropi. Do tada putujemo magistralom koja se mogo bolje održava, zadnjih godina trava je pokošena, manje smeća i kesa pored puta, kao nekad, i ima se gdje i odmarati.
Nedavno je bila vijest u medijima da je bračni par iz Njemačke, Suzanne Marielle Goepel i Henry Goepel, s četvero djece, doselilo u Golinjevo kod Livna, kupili hotel koji već pruža usluge noćenja. Bračni par je oduševljen Bosnom a kažu da ima još Njemaca koji traže atraktivne lokacije u BiH ne samo za biznis nego i za život, smatraju da je Bosna kao nebrušeni dijamant! Sjetimo se da je visoki predstavnik Evropske unije u BiH Paddy Ashdown, kupio kuću pored Jablaničkoga jezera.
Uvjerili smo se, do sada nebrojeno puta, da živimo u jednoj prelijepoj zemlji zbog čega bi trebali biti sretni i zadovoljni, a čini se da ne cijenimo dovoljno ljepote Domovine, čak šta više, u posljednje vrijeme, može se čuti da, umjesto divljenja, mi iskazujemo gnjev i prezir, jer zbog nezadovoljstva stanjem u državi ili nekim vlastima i pojedincima u vlasti animozitet se prenosi na Domovinu. Dakle, trebamo, da ne kažem moramo, razlučiti ljubav prema Domovini i patriotizam od svake vlasti. Neka vlast nam se zbog serie loših postupaka može ogaditi, ali ljubav prema Domovini ne smije nikada! Domovina je jedna i u hijerarhiji vrijednosti nam je u samom vrhu, ona je i ispred kućnoga praga, jer šta je toprak bez Domovine? Moramo početi u svim prilikama iskazivati više ljubav, brigu, pažnju, interes za Domovinom! Patriotizam, ljubav, za Domovinom je odraz i pokazatelj kako individualne, tako i kolektivne zrelosti društva, naroda i nacije.
Nije dobro po našu budućnost da se razvija pojava, koja postaje praksa, da se zbog loših vlasti počinje prezirati i iznositi gnjev na Domovinu, jer Domovina je jedna i ne može se mijenjati (možeš uzeti državljanstvo neke druge države, ali zavičaj je jedan i prava Domovina je jedna) a vlast se može mijenjati. Značajan je broj pojedinaca koji su upali u zamku poistovjećivanja i prenosa emocije sa vlasti na Domovinu. To se ne smije raditi, to je opasno raditi!
Taj narativ blaćenja svega po spisku, pa i Domovine, je postao opasan u zadnje vrijeme i utoliko više je opasan jer dolazi u vrijeme kada su snage razgradnje, kako one izvana, tako i one iznutra, pojačale intezitet destrukcije naše Domovine i umjesto da naš odgovor bude u vidu jačeg inteziteta odbrane u vidu jačanja kapaciteta države, kroz jačanje institucija, kroz još veći izliv ljubavi i patriotizama, pojedinci se nesvjesno svojim „ponašanjem“ pridružuju negativnim silnicama i time slabe našu jedinu Domovinu. To je opasno i treba prekinuti s tom praksom! Naprotiv, učinimo sve što možemo, kako individualno, tako i kolektivno, kako institucionalno i državno, tako stranački i profesionalno, utrostručimo napore da stanemo u kraj i osujetimo napade na Domovinu!
Naši neprijatelji nisu toliko jaki da bi nas porazili, ne, nikako, nego smo se mi uljuljkali i opustili i neke lončiće pobrkali! Kao da su neki od nas zaboravili da je Domovina druga mati. Kao da smo zaboravili i ne vidimo da se stalno izvana i iznutra i nanovo na našu Domovinu kidiše. Zato, pokrenimo se svi i u svojim granicama i mogućnostima uradimo što je do nas da jačamo državotvornu svijest, da jačamo kapacitete naše Domovine, da kreiramo bolje i pravednije društvo i da sačuvamo ljepote jedine nam Domovine, a ljepota naša Domovina ima toliko da se ne daju pobrojati.