Među studentima iz Indije, Venecuele, Kazahstana, Konga i Bocvane, čak tri bh. studenta su među deset izabranih međunarodnih kandidata na specijalnoj praksi u Volvu. Među njima je i dvoje zeničkih studenata, Enisa Lišnjić, studentica četvrte godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, odsjek Inženjerski dizajn proizvoda i Amer Pašanbegović, student treće, ujedno i završne, godine Softverskog inženjerstva na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici. Oboje su stipendisti Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.
“Fondacija budućnosti u BiH u svojih sedam godina aktivnog rada je ostvarila mnogobrojne suradnje, kontakte, te samim time i mrežu stručnjaka u više od 40 zemalja širom svijeta. To je omogućilo da našim studentima pružamo mogućnosti razvijanja njihovih tehničkih i liderskih sposobnosti. Samo neke od mogućnosti koje Fondacija pruža su: webinari, radionice, putovanja u edukativnu svrhu, posjete konferencijama, mentoring, te prakse u najboljim kompanijama. Volvo je jedna od kompanija koja je prepoznala nas kao izuzetno ozbiljnu neprofitnu organizaciju, te je komunikacija o suradnji počela još prethodne godine. Od ove godine, mi surađujemo sa Volvom na osnovu njihovog prezadovoljstva našom efikasnošću, te potencijalu i kvaliteti naših studenata”, kaže Asja Vrabac, marketing menadžerica Fondacije.


„Sve ove prilike mi daju mogućnost za umrežavanje i rad s ljudima, što je veoma značajno u bilo kojoj industriji. Toplo preporučujem svim studentima i srednjoškolcima da prate rad BH Futures Fondacije i da postanu dio nje“ poručila je Lišnjić.


Prilika za usavršavanje
„Prvobitno je oglas za praksu u Volvu bio samo još jedan od mnogih konkursa koje dobijemo kroz BH Futures Foundation. Čak je bilo razmišljanja da li da se prijavim jer sam bio svjestan kolike su šanse prolaska na takve prilike. Kada sam prošao prvi krug, očekivao sam da će intervju koji je slijedio biti zahtjevan. Potpuno suprotno, dobio sam potpuno opušten razgovor od 20 minuta koji nisam ni vjerovao da je intervju. Nakon dvije-tri sedmice poslije dolaze vijesti u koje još uvijek teško vjerujem, a to je da sam prošao“, kaže nam Pašanbegović. Ovo mu je, kaže, ogromna prilika, a s obzirom na to da je završna godina studija, da nauči nešto više, stekne iskustvo rada u drugoj kulturi i, naravno, pokaže se što bolje. „U BH Futures Foundation sam tri godine gdje aktivno volontiram i naravno usavršavam se kroz mnoge prilike. Da nije Fondacije, ne bih imao mogućnost za ovakvu priliku, kamoli znanje i vještine da budem jedan od odabranih“, ističe Pašanbegović.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju