Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, saopćila je Press služba.
Sanel Ibrić, menadžer sajma i Samra Gluhić, menadžerica marketinga i prodaje i uposlenica firme Tapas d.o.o. Zenica, koja je vlasnik licence sajma, informisali su domaćine o pripremama za sajam te se zahvalili za podršku Vladi ZDK-a i Ministarstvu za privredu, kao i Gradu Zenica i institucijama na višim nivoima.
“Raduje nas da smo osjetili jedinstvo i možemo slobodno kazati da je ZEPS integrativni faktor koji spaja. Želimo unaprijediti uočene nedostatke kako bi ovaj sajam na svoj 30-godišnji jubilej bio najbolji do sada”, rekao je Ibrić.
Dobri indikatori
Tri mjeseca prije sajma, organizatorima je najavljen dolazak oko 200 izlagača, a taj broj će zasigurno rasti, što je svakako dobar indikator da će se ZEPS vratiti u najboljem svjetlu. Planiran je bogat program pratećih sadržaja, kao što su paneli, promocije, poslovni susreti, a u posebnom fokusu, kako je istakla Gluhić, bit će mladi ljudi koji su se odvažili da pokrenu biznis.


Ministarstvo za privredu i finansijski će podržati nastup domaćih kompanija na sajmu ZEPS, a uskoro će raspisati drugi javni poziv za dodjelu sredstava u okviru programa podrške za učešće na sajmovima.


Simbol Zenice
Premijer Nezir Pivić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada koju predvodi imala ključnu ulogu u oživljavanju sajma ZEPS, kao jednog od simbola Zenice i ZDK-a.
“Smatramo to izuzetno važnim iz razloga što je ZDK kičma privrednog razvoja Federacije BiH i BiH, a također je važno jer Zenica kao grad zaslužuje jedan ovakav događaj koji je u prošlosti bio od izuzetne važnosti, ne samo za Zenicu nego i za BiH”, rekao je premijer Pivić.
Partner Turska
Zemlja partner sajma je Republika Turska, a nosilac aktivnosti je Istanbulska privredna komora s kojom su razgovori u tom pravcu vođeni prilikom nedavne posjete delegacije Vlade na čelu s premijerom Pivićem i ministrom Samirom Šibonjićem.
“Raduje nas što će ove godine Turska doći na ZEPS s velikim brojem firmi i što će naše kompanije iz ZDK-a imati priliku da se predstave, kako turskim firmama, tako i firmama koje dolaze iz regiona”, rekao je Šibonjić.