Kakanjac Džan Imamović (17) nedavno je ostvario historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu na takmičenju „Pokal grada Osijeka“ i finale „Croatia Cup“. Imamović je s grlom Baltazar u utakmici na baraž, visine 1.10 m, ostvario odlično 2. mjesto i tako napravio najbolji rezultat za BiH u preponskom jahanju do sada. Imao je i odličan nastup bez kaznenih poena u dozvoljenom vremenu na utakmici Ex-Aequo, visine 1 metar, te još jedan perfektan nastup u utakmici na vrijeme, visine 1.1 m, koju je završio na 4. mjestu bez kaznenih poena, a samo su stotinke odlučivale za plasman na 2. mjesto.
Ljubav prema konjičkom sportu
Imamović je učenik 3. razreda Srednje muzičke škole Zenica i Druge gimnazije Zenica a na početku razgovora za Našu riječ se zahvalio svim profesorima ovih škola na podršci i razumijevanju koju mu nesebično pružaju.
– U konjičkom sportu sam od malena. Moji otac i amidža prvobitno su imali punokrvne engleske konje koji su bili za galopski sport (trke). Moja ljubav prema konjima posebno se istakla kada sam imao pet godina, a samostalno sam počeo jahati s osam godina. Takmičim se u tri discipline: preponsko, dresurno i daljinsko jahanje -kaže Imamović te dodaje da mu je ovo prva godina takmičenja izvan granica BiH.
– Počeo sam se takmičiti i trenirati u Republici Hrvatskoj sa selektorom Hrvatske reprezentacije Filipom Rožmarićem koji je ujedno i moj trener.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju