Osnovna škola „Skender Kulenović“ Zenica proteklog četvrtak upriličila je svečanost povodom završenih radova zamjene unutrašnje i vanjske stolarije u Centralnoj školi u Radakovu. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 185.000 KM, kojeg je finansirala Ambasada Japana u BiH u iznosu od 158.000 KM, a podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona sa iznosom od 27.000 KM na ime PDV-a.
Škola je sada bezbjednije mjesto boravak

Makoto

Projekat zamjene stolarije u Školi od izuzetnog je značaja za učenike jer će sada imati ugodnije mjesto za boravak i učenje.“Radili smo marljivo na pripremi, ali i na realizaciji ovog velikog projekta kojim smo unaprijedili uslove za rad. Školski prostor je sada bezbjednije mjesto za rad“, kaže Amel Kablar, direktor Oš „Skender Kulenović“ Zenica te ističe da im je realizacija ovog projekta pružila priliku i za druge projekte.

Kablar

„U toku je i realizacija Projekta energetske efikasnosti sa sanacijom ravnih krovova i postavljanjem termoizolacije, LED rasvjete i termoregulacionih ventila sa radijatorima, čime bi skoro u potpunosti završili sa renoviranjem Škole“, ističe Kablar. Učenici su za goste pripremili prigodan kulturno-umjetnički program, u okviru kojeg je izvedena pjesma “Što te nema” na japanskom jeziku. „Pozitivno sam iznenađen toplom dobrodošlicom koju su priredili učenici,a posebno mi je drago mi je što su radovi završeni te što su uslovi za rad učenika unaprijeđeni.
Metaforički rečeno, prozori i vrata su ulaz u novi svijet pa se, iskreno, nadam da će ova donacija pomoći djeci da uđu ali i uče o novim svjetovima“, kaže Ito Makoto, ambasador Japana u BiH.
Pomoć obrazovnom sistemu na području ZDK

Kozlić

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić najsrdačnije se zahvalio Vladi Japana na vrijednoj donaciji te kazao da oni koji pomažu škole čine najplementije djelo. „U narednom periodu ćemo u potpunosti rekonstruisati ovu školu zajedno sa drugih 29 objekata na području ZDK. Dogovorili smo i dalju saradnju između Vlade Japana i ZDK i očekujem da ćemo to u narednom periodu intenzivirati“, kaže Kozlić te ističe da je nj.e. izrazila spremnost na dodatnu pomoć obrazovnom sistemu na području ZDK. „Razgovarali smo i mogućnostima dodatnog ulaganja i pomoći obrazovnim ustanovama na području kantona te saradnji Univerziteta u Zenici sa univerzitetima iz Japana. Načelno smo se dogovorili da ćemo u narednom periodu, kada situacija sa pandemijom bude povoljnija, biti domaćini privrednicima koji će doći iz Japana.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 185.000 KM, kojeg je finansirala Ambasada Japana u BiH u iznosu od 158.000 KM, a podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona sa iznosom od 27.000 KM na ime PDV-a.

Prezentirat ćemo im buduće saradnje u gotovo svim oblastima društvenog života“, kaže Kozlić. Povodom završetka projekta, pomoći u njegovoj realizaciji i doprinosu u stvaranju boljih uslova za učenike, direktor Škole uručio je zahvalnice ministru za obrazovanje, nauku, kultruru i sport ZDK i ambasadoru Japana u BiH, a svečanost je završena otkrivanjem ploče donatora.