Proteklog vikenda je u Zenici počelo četvrto izdanje festivala Ljetne večeri Studio Teatra 2020 pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“.
Najmlađa publika prvo je uživala u radionici i igraonici koju je realizovao kreativni tim Festivala. Potom je uslijedila predstava za djecu „Ježeva kućica“ rađena u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u režiji Miroljuba Mijatovića.
Drugu noć Festivala publici su se predstavili glumci Sarajevskog ratnog teatra s predstavom „Ay, Carmela“ u režiji Roberta Raponje a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra. Sinoć je na rasporedu bila predstava „Prah“ Altteatra Sarajevo, a festival večeras zatvara hit komedija „Državni lopov“.
Zbog pandemije korona virusa organizatori Festivala su broj posjetitelja ograničili na 100 a publici će biti prikazane tek četiri predstave.
Direktor Festivala, Nusmir Muharemović, kaže da je sigurnost posjetitelja najvažnija.
– Mi smo ove godine zbog pandemije koronavirusa morali smanjiti broj festivalskih dana, odnosno broj predstava, ali i broj posjetilaca shodno posljednjim naredbama Kriznog štaba. Sve mjere predostrožnosti su ispoštovane. Sretni smo da smo i ove godine smogli snage, ali i sredstva za organizaciju festivala što ne bi bilo moguće bez naših sponzora –rekao je Muharemović.