Početkom mjeseca februara došlo je do urušavanja južnog zida tvrđave u Vranduku što je izazvalo brojne reakcije građana Zenice i mještana Vranduka koji su ovaj historijski biser i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine godinama čuvali.
Trenutno stanje je stabilno i nema daljnjih obrušavanja. Muzej grada Zenice objavio je Javni poziv ali radovi na sanaciji i konzervaciji na južnom bedemu tvrđave još nisu počeli.
– Jedan od ponuđača se žalio Uredu za žalbe Agencije za javne nabavke i samim tim je bio prolongiran početak radova. Ured za žalbe Agencije za javne nabavke je presudio u našu korist, rekli su da smo postupili ispravno i maksimalno su nas podržali –rekao je za „Našu riječ“ direktor zeničkog muzeja, Adnadin Jašarević, te dodao da je ugovor potpisan.
– Mi imamo nešto novaca na računu, imamo odobrenih sredstava koje čekamo. Zbog trenutne situacije u državi, usporen je protok novca. Vrijednost radova iznosi 23.000 KM –kaže na kraju Jašarević.
Kad je u pitanju broj posjetitelja muzejskim prostorima, kako u Zenici tako i u Vranduku, on je na nivou od tek 1% u odnosu na isti period u prethodnim godinama.
Muzej grada Zenice je po treći put bio domaćin inkluzivne radionice za djecu. Mladi su sudjelovali u umjetničkim i zanatskim aktivnosti koje je vodila Lejla Agić, muzejska edukatorica i članica Grupe za pristupačnost Balkanske mreže muzeja. Tema posljednje radionice bila je oslikavanje platnenih vrećica koje su mladi sašili na prethodnoj radionici.
– Radionica je omogućila učesnicima da izraze svoje umjetničke talente, nauče jedni od drugih o umjetnosti, kulturi i prijateljstvu. Ujedno je unaprijedila njihovo razumijevanje pojmova jednakost, ljudska prava i inkluzija. Ova radionica je dio projekta “Inkluzivne obrazovne aktivnosti za djecu u muzejima – majstorisanje za ljudska prava”, kojeg finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Projekt ima za cilj da unaprijedi inkluziju djece s invaliditetom u muzejima –kaže Agić.