Cijene variraju u zavisnosti od toga kakav kvalitet želite

Nova školska godina je pred vratima, a roditeljske brige vezane za pripremu školarca već su počele. Brojni školarci i njihovi roditelji već su u potrazi za novom školskom opremom, iako Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nije donijelo konačnu odluku o tome kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini. Pitanje koje muči roditelje pred početak školske godine, pogotovo one koji imaju dvoje ili više djece, je koliko će novca izdvojiti. Roditelji dva školarca u Federaciji Bosne i Hercegovine u prosjeku moraju izdvojiti jednu prosječnu platu za potrebe školskog pribora, udžbenika, odjeće i obuće.
Nabavka udžbenika
Zenička knjižara “Das comerce” nabavila je školske udžbenike od nekoliko izdavača za sve razrede osnovne škole. Prema riječima trgovkinje Melise Čičak, roditelji su počeli sa nabavkom udžbenika. “Kompleti knjiga za niže razrede osnovne škole iznose 100 KM, dok su cijene kompleta udžbenika za osnovce u višim razredima veće. Cijena udžbenika Izdavačke kuće “Vrijeme”iznosi 11 KM dok je cijena radnih sveski osam KM. Cijena udžbenika i radnih sveski Izdavačke kuće “Dječija knjiga” Sarajevo iznosi od 8,50 do 10,50 KM. Knjige za srednju školu su dosta skuplje i, obzirom da imamo knjige samo za strane jezike, cijena jednog seta knjiga za strani jezik iznosi i do 40 KM”, kaže Čičak. Pored knjiga za početak nove školske godine potrebno je kupiti i školski pribor. Kada je riječ o ruksacima, oni se mogu naći po cijeni od 40 KM. “Prošlogodišnji modeli ruksaka su na sniženju i mogu se pronaći po cijeni od 20 KM i veoma su kvalitetni. Moja preporuka roditeljima je da kupuju pune pernice, čija je cijena od 9,90 KM, jer sadrže kompletan pribor koji je potreban za školu. Naravno, tu su i pernice koje su kvalitetnije urađene pa im je cijena 19,90 KM”, ističe Čičak te dodaje da cijene svesaka zavise od kvaliteta te da koštaju od 0,50 do 1,50 KM, a ista situacija je i sa olovkama, gumicama i ostalim neophodnim priborom.
Sniženje školskog pribora
Pored knjižara i trgovački centri, pred početak školske godine, nude akcijska sniženja na školski pribor. Tako je cijena ruksaka, otprilike, od 10 do preko stotinu KM, pernice koštaju od 8 do 14 km, u zavisnosti da li je puna ili prazna, cijena svesaka je od 0,30 do 4 KM, drvene bojice i flomasteri se mogu kupiti po cijeni od 1,20 KM do 12,95 KM, u zavisnosti od toga kakav kvalitet školskog pribora tražite. Za početak nove školske godine potrebna je velika količina novca, a svim učenicima i roditeljima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.