U Velikoj sali Gradske uprave Visoko održana je 22. redovna sjednica Gradskog vijeća Visoko, a zasigurno je da su najviše pažnje zaokupile tačke koje su se ticale Nacrta budžeta Grada Visoko za 2023. godinu i Nacrta odluke o izvršenju budžeta za narednu godinu. Naime, prema Nacrtu, budžet Grada Visoko za 2023. godinu trebao bi iznositi 34.980.000 KM, od čega je 10 miliona kreditnih sredstava, a ta sredstva će se prema riječima gradonačelnika Mirze Ganića koristiti za finansiranje infrastrukturnih projekata. U odnosu na 2022. godinu, budžet je veći za devet miliona KM, a mnogo više stvari će biti jasnije na narednoj sjednici, kada bi se pred vijećnicima trebao naći Prijedlog programa kapitalnih ulaganja.
“Gdje god krenete sa aspekta infrastrukture, mi imamo problem. Mi bismo sa 10 miliona KM sigurno realizovali 20 miliona KM u odnosu na cijene koje su trenutno. I što prije riješimo infrastrukturne probleme, ne da ćemo uštedjeti na kamati, kolika god da je ona, nego ćemo uštedjeti na inflaciji koja se dešava, jer konstantno imamo poskupljenja. Ono što smo bili ugovorili prošle godine, imali smo problem u realizaciji početkom ove godine, jer su poskupljenja bila 30 posto, a nikad niti jedna kamata nije tolika da odstupa na ovo što je trenutno”, poručio je gradonačelnik Visokog.
Također, u Nacrtu budžeta predviđena je nova stavka “Transfer za djecu sa hroničnim oboljenjem i poteškoćama u razvoju” u iznosu od 100.000 KM i kako je istaknuto, pravo na naknadu imaće djeca oboljela od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC-a, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili djeca s poremećajima autističnog spektra. Naknadu će primati i djeca sa poteškoćama u razvoju, odnosno djeca ometena u fizičkom i psihičkom razvoju.
Na kraju rasprave tačke su većinom glasova usvojene sa zaključkom da se o Nacrtu otvara javna rasprava u trajanju od 15 dana, nakon koje će gradonačelnik na prijedlog Službe za finansije, privredu, poslovne prostore i ekonomski razvoj utvrditi Prijedlog budžeta Grada Visoko za 2023. godinu, koji će sa izvještajem o provedenoj javnoj raspravi dostaviti Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.