Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) je i ove godine, uz podršku Švedske, organizirao Poslovnu sedmicu održivog razvoja (SDG Business Week), sedmicu tokom koje su promovisani Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs), s posebnim naglaskom na oporavak, liderstvo i inovacije. SDG Business Week 2020, koji se održao od  5. do 9. oktobra 2020. godine, je drugu godinu zaredom okupio više stotina učesnika, kao i eminentne goste predavače iz cijelog svijeta.
Većina događaja održana online
Karakteristika ovogodišnje Poslovne sedmice održivog razvoja jeste da je većina događaja, osim ceremonije dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja, koja je održana 6. oktobra 2020. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, organizovana u online formatu.
Eminentni predavači iz EU DG Connect, Švedske agencije za ekonomski i regionalni rast, Privredne komore Velikog vojvodstva Luksemburg, Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, Tetrapaka i drugi su učestvovali u događaju koji je organizovan u partnerstvu sa Vanjskotrgovinskom komorom BiHercegovine, ali i u saradnji s UNDP Accelerator Lab, D4D i EU4Business.
Nagrade za biznis lidere
Drugi dan SDG poslovne sedmice 2020 je održana ceremonija dodjele Nagrada za biznis lidere održivog razvoja, koja je svojevrstan završni događaj godišnjeg takmičenja za biznis lidere za 2020. Ova nagrada prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira nove učesnike u ovom sektoru da uključe SDG-ove u svoje poslovne modele. Ovogodišnje nagrade su dodijeljene u kategorijama “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a proglašen je i ukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu.
Za ukupnog pobjednika, odnosno Biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d, koja je dala najveći doprinos u promociji Ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH.
„Ogromno i vrlo dragocjeno priznanje Biznis lidera i ukupnog pobjednika u ispunjenu ciljeva održivog razvoja dobijamo drugu godinu zaredom i to nas čini izuzetno sretnim i ponosnim. Velika je to čast i priznanje ali ujedno i još veća obaveza da i ubuduće budemo pravi ambasadori i promotori UN ciljeva i svih pozitivnih vrijednosti na kojima se temelje principi održivog razvoja i našeg poslovanja, na dobrobit naše i budućih generacija. Nadam se da naš pozitivan primjer može biti kompas, putokaz i ohrabrenje drugim kompanijama da se vrlo odgovornim upravljanjem i ulaganjima može postići uspjeh u poslovanju kroz održivi razvoj. Svoju misiju i ciljeve shvaćamo ozbiljno i odgovorno i svaki naš zaposlenik svakodnevno radi na njihovom ispunjenju. Naš rad i naši proizvodi osnova su za svaku poru života, a za njihovu proizvodnju neophodni su značajni resursi koje nastojimo upotrijebiti na najbolji mogući način. Iznimno me raduje da i u BiH postoje ljudi i institucije koji razumiju koliko napora i snage treba za takve poduhvate,“ kazao je ovim povodom Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.
Prepoznat trud i napor kolektiva
„Danas slavimo trud i napore našeg kolektiva koji je obezbijedio da smo angažirani na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja. Mi ćemo se potruditi da i dalje radimo na izgradnji održivog svijeta kako bi bili inspiracija drugim kolektivima koji rade na izgradnji održivog svijeta i BiH. Kao biznis lideri održivog razvoja, našli smo se u probranom društvu kompanija koje su najzaslužnije za napredak na polju održivog razvoja u BiH. Hvala UNDP-u i Švedskoj što su prepoznali naše napore da izgradimo održivi svijet“, izjavio je Izudin Neimarlija, član uprave Tvornice cementa Kakanj, koji je preuzeo nagradu.