U Velikoj sali Grada Zenica u ponedjeljak, 5. aprila, održana je svečanost povodom dogovora o Sporazumu o osnivanju Zeničke grupe za ekološki dijalog „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“.
Zenička grupa za ekološki dijalog je prvi zajednički sastanak održala u martu 2019. godine. Od tada se održavaju zajednički sastanci. Grupu čini sedam stakeholdera i to: EkoForum Zenica, Grad Zenica, ArcelorMittal Zenica, Institut „Kemal Kapetanović“ Univerzitet u Zenici, Komisija za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okolice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Federalni hidrometeorološki zavod i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Svi stakeholderi u grupi za dijalog imaju zajednički interes za poboljšanje okoliša i ekonomskog razvoja u Zenici. Grupa radi uz podršku angažovanih facilitatora i PeaceNexus Fondacije iz Švicarske.
Predsjednik Upravnog odbora zeničkog Ekoforuma, Samir Lemeš, istakao je da su prije tri godine postavljeni ciljevi te se očekivalo da se unaprijedi dijalog ispred svih stakeholdera. – Cilj današnjeg sporazuma jeste da se dijalog nastavi i u budućnosti kako bi se postigao krajnji cilj, kvalitetan okoliš u Zenici, održiva metalurška proizvodnja i saradnja između svih stakeholdera koji učestvuju u ovom procesu. Mi smo krenuli sa slanjem pisama, onda smo organizovali proteste, potom organizovali sastanke te pokretali sudske sporove i krivične prijave. Ne znači da ćemo se odreći svih tih drugih instrumenata u budućnosti, ali prvo ćemo pokušati kroz dijalog da postignemo ciljeve i dođemo do informacija -rekao je Lemeš.
Jakuta Imširović, šefica Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove u Gradskoj upravi Grada Zenica, rekla je da je kvalitet zraka u Zenici treće kategorije. – Ovaj projekat je doveo do tog da možemo svi zajedno sjediti za jednim stolom, razmjenjivati ideje i mišljenja čak i kad su oprečna, ali da vjerujemo jedni drugima -izjavila je Imširović.
Smiljka Gavrić iz Udruženja medijatora u BiH, koja je u ovom procesu bila u funkciji facilitatora, ponovila je da je u ovom procesu izuzetno bitno učešće cijele zajednice.