U JU Gradska biblioteka Kakanj, a u povodu obilježavnja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u utorak je upriličena promocija romana „Batonov ustanak“, autora Saliha Straševića.
„Kada organiziramo ovakve svečarsko–radne programe uvijek tražimo nešto što ozbiljno govori o kontinuitetu Bosne i Hercegovine. Želimo nešto što je književnost i što je istovremeno istorija. I našli smo. Naš prijatelj Salih Strašević napisao je roman Batonov ustanak i na taj način, rekao bih, pomjerio vremenske granice življenja naše Bosne. Batonov ustanak je roman o našoj Bosni koji u našu svijest donosi vrijeme o Bosni i prilikama u Bosni iz perioda 6 – 9. godine. Čitao sam Salihov roman, zapravo je sada on naš roman, i dopao mi se, umjetnički obrađena istorijska tema koja se tiče svih nas. Čitajući roman Batona sam shvatao i prihvatio kao nekog svog i bilo mi je drago što smo imali, eto, takvog junaka“, rekao je tom prilikom Senad N.Čišija, direktor Gradske biblioteke Kakanj, ujedno i moderator.
Promotori su, pored autora, bili i dr.sc. Zlatan Hrnčić i mr. Alen Zečević. Jedan od promotora, historičar Zečević, smatra da je riječ o knjizi koja je, premda u žanrovskom smislu pripada formi književno-historijskog romana, nastajala oslanjajući se na relevantne povijesne izvore. Knjiga je, dodao je, djelo koje bi moralo da bude obavezujući dio obrazovnog programa u osnovim i srednjim školama. Promotor Hrnčić je ocijenio knjigu kao inspirativno književno djelo u kojem je autor pokazao da posjeduje izvanredan umjetnički kapacitet i osjećaj za prezentaciju povijesnih zbivanja. Baton je kao ličnost, naglašava Hrnčić, jedna od najslavnijih ličnosti bh. povijesti te kao takav zaslužuje da se sjećanje na njega živim održava podizanjem spomenika njegovom liku i djelu.