U prostorijama Muftijstva zeničkog prošle srijede potpisan je ugovor o sponzorstvu između Muftijstva zeničkog i kompanije ArcelorMittal d.o.o. Zenica kojim će se regulisati saradnja na završetku izgradnje Islamskog centra u Zenici.
– Ugovor se odnosi na završetak i opremanje Islamskog centra. Arcelor Mittal nije obična firma kada je u pitanju odnos prema našem gradu. Ona je na neki način zaglavni kamen historije našeg grada i dio njegovog identiteta. Isti slučaj je i s kompleksom Sultan Ahmedove džamije u kojem se gnijezdi naš novi centar. Stoga smo zahvalni ovoj kompaniji na prepoznavanju njegove važnosti za sve građane –kazao je muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević.
Kako je kazao muftija Dizdarević, Centar će različitim sadržajima biti na raspolaganju svim građanima.
– Tu će biti prostori za sve generacije i sadržaji koji se tiču svih ljudi ovog grada. Tu će biti konferencijske sale, velika biblioteka s čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran i poslovni prostori. Dakle, ovdje će svi naši sugrađani naći prostor za sebe, osobito zbog toga što se Centar nalazi u historijskoj jezgri Zenice – poručio je muftija Dizdarević.
Prema riječima rukovodstva kompanije Arcelor Mittal, ova pomoć je način da se pokaže odgovornost prema Zenici i njenim građanima. Islamski kulturni centar su okarakterisali kao veliki napredak za Zenicu, a završetak njegove izgradnje će pomoći sa 300.000 KM.
– Smatramo da je edukacija veoma važna za budućnost bilo kojeg grada i u ovom smjeru podržavamo i izgradnju biblioteke u Islamskom kulturnom centru, što će zaista donijeti velike razlike u ovom gradu. Još jednom vam svima zahvaljujem na prilici da budemo dio ovog projekta –kazao je Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittal-a.
Uz već spomenutu kulturnu i edukativnu dimenziju, Centar će doprinijeti svakodnevnim vjerskim aktivnostima koje realizuje Medžlis Islamske zajednice Zenica.
– Ova pomoć je došla u pravi trenutak, baš sad kada su nam sredstva najpotrebnija, kad završavamo i izvodimo završne radove. Arcelor Mittal nam je pomogao baš kad treba, stoga im se i ovom prilikom želim zahvaliti u ime Medžlisa – Besim Begić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica.
Planirano je da radovi na ovom Islamskom centru, s više od 5.500 kvadratnih metara, budu završeni do septembra ove godine.