Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu koji traže posao, po raspisivanju javnih konkursa u osnovnim i srednjim školama na području ZDK kreću s prikupljanjem potrebnih dokumenata, a često su u nedoumici moraju li plaćati ovjere dokumenata. Mnogi od njih konkurišu u više škola, što podrazumijeva da za svaku prijavu na konkurs ide jedan komplet dokumenata. Na upit resornoj službi Gradske uprave Zenica u vezi s ovjeravanjem dokumenata smo dobili odgovor da ih u Zenici ne plaćaju zaposleni na određeno i nezaposleni.
– Maksimalan broj ovjera je 10 kompleta dokumenata po osobi. Od plaćanja ovjeravanja su oslobođene sve osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa kao i oni koji imaju ugovor na određeno vrijeme koji je obično do 15. augusta. To će dokazivati uvjerenjima s Biroa i predočenjem navedenog ugovora. Sve osobe koje su u radnom odnosu plaćaju taksu -izjavila je za Našu riječ Danijela Dalmacija-Pavlović, šefica Odsjeka za građanska stanja u Gradskoj upravi Zenica.
Podsjećamo, sredinom mjeseca juna Služba za opću upravu Grada Zenica obavijestila je građane kako ovjeru dokumentacije, pored Šalter sale u Gradskoj upravi Zenica, mogu izvršiti i u pet mjesnih matičnih ureda i to Nemila, Puhovac, Janjići, Stranjani i Perin Han po unaprijed određenom radnom vremenu. Na ovaj način građani mogu izbjeći eventualne gužve u Šalter sali Gradske uprave Zenica.
Prosvjetni radnici koji nemaju stalno zasposlenje u struci u općinama Kakanj i Visoko, kao i prethodnih godina, mogu besplatno ovjeriti dokumente koji su im potrebni za predstojeću konkursnu proceduru za školsku 2022/2023. godinu, te nije ograničen broj kompleta dokumenata koji se mogu ovjeriti. Iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu i opću upravu Općine Tešanj su nam, također, kazali da je na području općine prosvjetnim radnicima omogućena besplatna ovjera za pet kompleta dokumenata, te da svaki naredni komplet dokumenata osobe koje su na evidenciji Biroa rada Tešanj, također, ovjeravaju besplatno, a osobe u radnom odnosu plaćaju.