Na Atletskom stadionu Kamberovića polje prošlog petka je održano Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, čiji je organizator Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, a domaćin Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. Promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba s invaliditetom kroz sport jedan je od glavnih ciljeva Saveza paraplegičara FBiH, kao i samih igara.
Višednevno druženje
Na igrama je učestvovalo oko 100 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine te gosti iz Slovenije, Crne Gore i Srbije. Predsjednica Upravnog odbora zeničkog Udruženja PODP Samira Džidić u izjavi za Našu riječ je istakla da su takmičenja odvijana u trkama na 100 i 200 metara, te bacačkim disciplinama: čunj, koplje, kugla i disk.
– Naše druženje u Zenici traje od 20. do 22. juna a same igre se održavaju danas (petak) na Atletskom stadionu. Svake godine su naše igre sve brojnije, što nam je, naravno, u jednu ruku žao a u drugu drago jer se sve više osoba s invaliditetom uključuje. To je znak da ove igre ispunjavaju svoju svrhu a to je inkluzija osoba s invaliditetom i uključivanje u redovne sfere života -kazala je Džidić te dodala da je takmičenje dijelom najmanje bitno jer sam aspekt druženja i upoznavanja novih osoba s invaliditetom iz različitih država je nešto što svemu daje potpuno novu dimenziju.
Sponzori
Održavanje igara su pomogli: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ured premijera ZDK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, BH Telecom, Općina Novo Sarajevo, Agencija Studio 387, Voda Oaza te drugi.
Sportske igre su uljepšale i mažoretkinje iz Novog Travnika kao i najmlađi zenički karatisti.
Podrška sportistima
Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Dobrica Jonjić poželio je ugodan boravak svim gostima u Zenici. Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Antonio Šimunović je potvrdio opredjeljenje ovog ministarstva da nastavi podržavati aktivnosti svih ranjivih grupa, uključujući i osobe s invaliditetima, kako bi se snažnije podstakla njihova rehabilitacija i resocijalizacija.
U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao generalnog pokrovitelja, igre je svečano otvorio premijer Nezir Pivić, koji je takmičarima poželio dobre rezultate i dobrodošlicu u Zenicu i Zeničko-dobojski kanton. Uputio je čestitku organizatorima za dobru organizaciju igara, istakavši da je Vlada koju predvodi fokusirana na sport i mlade, svjesna važnosti sporta i fizičke aktivnosti, a posebno sporta osoba s invaliditetom, s obzirom na značaj sporta za održavanje psiho-fizičke kondicije i zdravlja. Naglasio je da ta podrška neće izostati ni u buduće te da Zenica i Zeničko-dobojski kantona imaju sportsku infrastrukturu na kojim se mogu održavati svi važni sportski događaji.