Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je, u ponedjeljak, u sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona, ugovore s korisnicima programa zapošljavanja ovog Ministarstva, u vrijednosti 350.000,00 KM.
Potpisi na 218 ugovora
„Svjedoci ste da smo i prošli ponedjeljak potpisali 70 ugovora s novim obrtnicima na području Zeničko-dobojskog kantona, a prema programu Ministarstva za boračka pitanja, za što je izdvojeno 560.000 KM. Ovi potpisi pokazuju da su naši demobilisani borci svjesni da svojim radom i zalaganjem mogu izdržavati svoje porodice, a da institucije vlasti, naše Ministarstvo i Vlada ZDK, stoje iza njih i finansijski ih pomažu. Ne samo pri otvaranju, nego i nekoliko godina nakon otvaranja biznisa pratimo ih da opstanu na tržištu Bosne i Hercegovine“, rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić.
Minstar Čolaković je kazao da će ugovore potpisati 218 korisnika. Osim potpisivanja ugovora u sjedištu institucija Zeničko-dobojskog kantona, u Tešnju će danas (utorak, op.a.) biti potpisani ugovori s korisnicima poticaja iz općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.
„Radi se o 18 ugovora zapošljavanja pripadnika branilačke populacije koji su pronašli svog poslodavca, 10 ugovora zapošljavanja pripadnika branilačke populacije koji su zaposleni u firmama koje su otvorene projektima Ministarstva za boračka pitanja i 190 ugovora sa firmama koje su otvorene projektima Ministarstva, a pokazale su pozitivno poslovanje. Mi, dakle, pratimo poslodavce dugi niz godina i njihov napredak“, rekao je ministar Čolaković, ističući da su poslodavci koji su uspjeli opstati na tržištu te su iskazali pozitivno poslovanje podržani s po 1.000 KM.
Korisnici programa
Željko Šumić iz Žepča je vlasnik obrta Eko-eko plast, koja datira od 2016. godine, a koji je osnovao zahvaljujući poticajima Ministarstva privrede ZDK, a kontinuiranu pomoć je, kasnije, imao i od Ministarstva za boračka pitanja. „Za svaku pohvalu je što je poticaj Ministarstva branitelja u kontinuitetu i što nas konstantno prate. Već petu godinu imam od njih subvenciju. Nadam se da će se tako i nastaviti i da će nas Ministarstvo nastaviti pratiti, te da se možemo osloniti na njih, s obzirom na to da su ovo krizne godine, pandemija, sada rat u Ukrajini, oscilacije cijena,… Ako se ovakva politika nastavi, to nam daje neku sigurnost u poslovanju“, rekao je Šumić.
Regionalni odbor „Merhamet“ iz Maglaja, u kojem se svakodnevno pripremi 178 obroka za najugroženije kategorije stanovništa sa području općine Magaj, je, zahvaljujući ovom programu, bogatiji za dvije uposlenice, pripadnice Armije RBiH.
„Nam ovaj poticaj dosta znači. Želim da se zahvalim Vladi ZDK , kao i Ministrstvu za boračka pitanja ZDK, kada je u pitanju javni poziv zapošljavanje demobilisanih boraca. Naš Regionalni odbor je zaposlio dva demobilisana borca, dvije žene, koje su bile pripadnice Armije RBiH. Jedna je zaposlena na mjestu kuharice, a druga na mjestu administrativne radnice“, kazala nam je Sanela Omerović, direktorica Regionalnog odbora „Mehamet“ Maglaj.