Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, usvojila je Program utroška sredstava Budžeta ZDK za podsticanje jesenje sjetve za 2022. godinu u iznosu od 243.000 KM.
Stabilizacija i očuvanje proizvodnje
Kako je saopćila Press služba, također je usvojeno više odluka u iznosu od 179.912 KM, a koji su vezane za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi i veterinarstvo.
Resorni ministar za poljoprivredu Mirsad Hadžić naglašava da su, uzimajući u obzir sušu, trenutno stanje na tržištu i opću ekonomsku situaciju, po prvi put opredijeljena interventna sredstva i prvi u Federaciji BiH usvojili program poticanja jesenje sjetve za registrovane poljoprivrednike sa područja ZDK-a.
“Cilj programa je stabilizacija i ublažavanje uslova za rad i očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača. Na ovaj način podržala bi se jesenja sjetva za sve registrovane poljoprivrednike koji siju minimalno 2 hektara ozimih žitarica”, rekao je Hadžić.
Nabavka plastenika
Vlada je vodeći računa o uslovima za poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima, izdvojila 58.712 KM na ime podrške za nabavku plastenika za 15 poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovani obrt, a koji su ispunili uslove iz javnog poziva.
Na istoj sjednici odobrena su sredstava za preostali dio registrovanih farmi goveda u iznosu od 69.600 KM za ukupno 14 proizvodni farmi, kao i sredstva za organsku proizvodnju i uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina životinja u iznosu od 20.000 KM.
Iz oblasti veterinarstva odobrena je odluka za naknadu štete za eutanazirane životinje u iznosu od 31.605 KM.
Isplata poticaja
Hadžić je najavio da je u narednim danima planirana isplata za sve mjere i podrške koje je Vlada usvojila na prethodnim sjednicama.