Izmjenama i dopunama Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, sredstva za poticanje razvoja poljoprivrede uvećana su sa prethodno planiranih 3.500.000,00 KM na do 4.650.000,00 KM, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 30 posto.
Rekordna sredstva
Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada ZDK-a usvojila je izmjene i dopune Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu u rekordnom iznosu za realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti, saopćila je Press služba.
“Navedenim iznosom opredijeljeno je da se izvrše maksimalne isplate po jedinici mjere za sve poljoprivredne proizvođače sa područja našeg kantona, a pored toga planirane su nove podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje i protivgradne mreže, kao i aktivnosti koje će doprinijeti jačanju kapaciteta poljoprivrednih zadruga ZDK”, rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.
Jesenja sjetva
Naglasio je da je ovo ministarstvo realiziralo mjeru poticaja proljetnoj sjetvi za što je izdvojilo 407.000,00 KM, a sredstva je koristilo 546 poljoprivrednih proizvođača koji su zasijali oko 580 hektara kukuruza (merkantilni i silaža), pšenicu i ječam. S obzirom na dobra iskustva s ovim programom, kreiran je novi program podrške jesenjoj sjetvi.
„S obzirom na vremenske uslove (suša), stanje na tržištu i opću ekonomsku situaciju, po prvi put planiramo opredijeliti i realizirati Program poticanja jesenje sjetve za sve poljoprivrednike sa područja ZDK-a, a sve s ciljem stabilizacije i ublažavanja uslova za rad te očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Hadžić.