U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u srijedu je upriličeno potpisivanje ugovora za projekte iz oblasti zaštite okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona-LOT 3, koji podrazumijeva: sufinansiranje i finansiranje projekata koji se odnose na poticanje izbjegavanja nastajanja otpada, selektivno prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu otpada, korištenje alternativnih izvora energije u cilju smanjenja zagađenja okoliša, te jačanje ekološke kulture građana, čiji su korisnici sredstava nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije, obdaništa i sportski klubovi.
Čišćenje divljih deponija, korita rijeka, izletišta,…
„Kada je u pitanju LOT 3, prava na sredstva su ostvarila 132 aplikanta, za što je opredijeljeno ukupno 150.000 KM. Projekti za koje su korisnici sredstava najčešće aplicirali odnose se na: čišćenje i sanaciju divljih deponija, čišćenje korita rijeka, uređenje zelenih površina, izletišta, te izgradnju sadržaja koji su neophodni lokalnim zajednicama. Minimalan iznos sredstava koji su korisnici mogli dobiti iznosi 500 KM, a maksimalan 4.000 KM. Kada govorimo o očuvanju i zaštiti okoliša, veoma je važno učešće nevladinog sektora, jer ih je mnogo i aktivni su članovi svojih lokalnih zajednica. Svim korisnicima želim sretan rad, uspješnu realizaciju projekata i vidljive rezultate koji će pokazati da su sredstva usmjerena na pravi način ka poboljšanju kvaliteta životne sredine koja je dom svih nas“, rekao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK.
Korisnici sredstava
Jakub Spahić, sekretar Udruženja „Eko Tvrtkovac“, ističe da su već pet godina korisnici sredstava ovog ministarstva. „Ovaj projekat je samo nastavak našeg kontinuiranog djelovanja. Sredstva koja smo dobili, u iznosu od 1.800 KM, smo predvidjeli za nastavak investiranja u Eko Park Postojan, koji se nalazi iznad Puhovca i koji je početak budućeg parka prirode Babina-Tvrtkovac. Nama je drago jer sve više građana dolazi u ovaj park i jer su druga udruženja prepoznala i počela ulagati sredstva koja dobiju po ovim javnim pozivima, u taj isti park. A da je to dobro, pokazuju građani koju dolaze u sve većem broju. Predvidjeli smo čišćenje nekropole Grebak od granja, grmlja i sitnog rastinja, da napravimo manji parking, nastavit ćemo čišćenje parka, te ćemo sa OŠ „Arnauti“ nastaviti započete aktivnosti“, rekao je Spahić.
Sredstva su odobrena i Prvoj osnovnoj školi Maglaj, koja kontinuirano realizuje mnoge ekološke projekte s ciljem edukacije učenika.
„Naš projekat se zove „Edukacijom učenika do bolje budućnosti“. Želimo iskoristiti jedan prostor u Školi koji je slobodan za botaničku baštu, koja bi ujedno bila i prostor gdje bi na odmoru mogli dolaziti učenici nižih razreda“, kazala nam je Mubera Havić, nastavnica biologije i hemije, te voditeljica ekološke sekcije u Prvoj osnovnoj školi Maglaj.
Šaban Ibrišimović, predsjednik Udruženja „Čuvari bosanske krune Bobovac“ iz Vareša će kroz realizaciju projekta nastojati unaprijediti razvoj turizma u svojoj općini.
„Uvidjeli smo da na Bobovcu nedostaje odmorišta sa kantama za smeće. Kada turisti dolaze, prođu kroz tvrđavu, i nemaju gdje da se odmore. Želimo poboljšati turističku infastrukturu na kraljevskom gradu Bobovcu i učiniti ga ugodnim ambijentom boravka svih turista koji pohode kraljevski grad Bobovac, a svakim danom ih je sve više“, kaže Ibrišimović.
Udruženja „KA plus“ iz Kaknja će realizovati projekat pod nazivom „Eko transferzala“.
„Ovo je jedan u nizu projekata koje radimo unazad nekoliko godina. Sličan projekat smo uradili i na relaciji od Kraljeve Sutjeske do Bobovca, a sada nastavljamo od Bobovca do Ponijera. Postavit ćemo nekoliko klupa, sa stolovima, na mjestu koje je idealno za odmor, kako bi naši turisti uživali u prirodnim ljepotama“, kaže nam Izudin Hrusto, predstavnik Udruženja „KA plus“ iz Kaknja.