Jubilarni, 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “OPEN's 2022” održat će se od 21. do 23. oktobra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a organizator sajma je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.
Pandemijska pauza
Zbog pandemije virusa korona sajam nije organiziran protekle dvije godine, tako da ove godine vlada veliko interesovanje izlagača.
“Očekujemo da će ovo biti jedan od najjačih sajmova, jer već imamo više od 200 prijavljenih izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine te po jednog izlagača iz Srbije i Hrvatske, tako da sajam možemo nazvati i međunarodnim”, rekao je na press konferenciji predstavnik organizatora Refik Alihodžić.
Domaća proizvodnja
Organizatori su pozvali građane da posjete sajam te probaju i kupe najkvalitetnije organske proizvode i prerađevine domaćih poljoprivrednih proizvođača.
“Svi se bore za svoj zalogaj u ovoj teškoj situaciji u svijetu, tako da je naš cilj da promovišemo domaću proizvodnju i njenu važnost za stabilnost svake države. Zato je naš slogan “Naša proizvodnja, naša sigurnost”, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Emir Tutnić.
Značajan sajam
Generalni pokrovitelj sajma “OPEN's 2022” je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, što je, kako je rekao ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, kruna odlične saradnje sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača ZDK-a.
“Ovo je za nas važan sajam, jer je Zeničko-dobojski kanton lider u mnogim granama poljoprivredne proizvodnje. Želimo ovim putem da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju i da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni te da ćemo podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale”, rekao je Hadžić.
Pokrovitelji sajma
Partner sajma je Asocijacija organskih proizvođača ZE-DO kantona, a pokrovitelj je i Grad Zenica.
“Izraženo je interesovanje poljoprivrednika, koji će predstaviti svoje primarne, ali i prerađivačke proizvode od poljoprivrednih kultura”, rekla je Senada Sejmenović, stručna saradnica za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica.
Kako je saopćila Pres-služba, sponzori sajma su “Zlatna kap” Jelah, VISPAK Visoko i KLAS Sarajevo, a medijski pokrovitelji su BHRT, RTVZE, NTVIC i RTV Visoko.