Brčaninović-Husić

Služba za zdravstvenu zaštitu djece Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica, unazad dva mjeseca, bilježi povećan priliv djece sa simptomima koksaki virusa, poznatijeg kao bolest usta, šaka i stopala koja se javlja kod djece mlađe od deset godina.
„Koksaki virus tip A je virus iz grupe enterovirusa i to je akutna upala usta sa vezikulima-mjehurićima kao i na dlanovima i tabanima. Blagog je toka, te od ove enterovirusne bolesti najčešće obolijevaju djeca do desete godine starosti. Inkubacija je tri do pet dana, a glavni simptomi koje roditelji mogu uočiti kod djece su: odbijanje hrane, povišena tjelesna temperatura koja traje tri dana praćena bolom u grlu, vezikule u usnoj šupljini i na jeziku-afte, osip koji se javlja u 75 % slučajeva kao papule veličine nekoliko mm, na prstima nogu, tabanima, dlanovima, prstima šaka, koje se postepeno pretvaraju u vezikule, osip se može pojaviti i oko usana, u predjelu pelenske regije i po cijelom tijelu, a te promjene mogu trajati sedam do deset dana“, kaže dr. Sabina Brčaninović Husić iz Službe za zdravstvenu zaštitu djece.
Najčešće se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili indirektno preko različitih predmeta i prljavim rukama. „Terapija je simptomatska. Roditeljima sugerišemo da djeci često peru ruke, dezinfikuju površine koje dolaze u kontakt sa sekretom oboljelog, (wc, posuđe, dječije igračke). Ovo se odnosi posebno na predškolske ustanove. Potrebno je izbjegavati prenatrpanost prostora i vršiti često provjetravanje prostorija“, poručila je dr. Brčaninović Husić.