Ilustracija

S proljećem počinje i sezona alergija, koje ometaju svakodnevnicu onih koji pate od peludne groznice. Brojni su simptomi sezonskih alergija priustnih, upravo, u proljeće, a na koje dodatno utiče i stanje našeg organizma.
Najčešće alergijske reakcije
Prema riječima dr. Enise Muratović, specijaliste porodične medicine iz JU „Dom zdravlja“ Zenica, najčešće alergijske reakcije koje se javljaju dolaskom proljeća su alergijski rinitis, konjuktivitis, bronhijalna astma, kašalj, urtikarija. Neki od znakova alergijske bolesti gornjeg dijela disajnog sistema su: otečenost nosne sluznice uz otežano disanje na nos, pojačana sekrecija iz nosa, svrbež nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju, dok su najčešći simptomi donjih disajnih puteva: suhi podražajni kašalj, osjećaj težine ili pritiska u prsima, osjećaj težeg disanja ili gušenja, zviždanje ili hroptanje pri disanju.
„Veoma je važno napomenuti da se alergije ne mogu izliječiti, ali se postojećim lijekovima simptomi bolesti mogu ublažiti ili čak upotpunosti ukloniti. Danas se u liječenju upotrebljava nekoliko skupina lijekova: antihistaminici (najčešće propisivani lijekovi, lokalno u obliku spreja ili kapi za oči i u obliku tableta, kortikosteroidi (kod težih oblika astme), dekongestivi“, kaže dr. Muratović, te dodaje da je u posljednjem periodu povećan priliv pacijenata u ambulantama porodične medicine zbog alergijskih bolesti gornjeg dijela disajnog sistema, najčešći alergijski rinitis.
Preventiva alergija
U olakšanju proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva poput izbjegavanja alergena na koje je osoba osjetljiva, praćenje bioprognoze i peludnog kalendara. „Potrebno je i za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana, izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peludi najviša, boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer“, kaže, između ostalog, Muratović.