Udruženje „Baton“ Zenica i IML TV Zenica, u posljednjem danu protekle godine, prikazali su dokumentaristički video osvrt pod nazivom „Zaboravljena majka Željezara Zenica 1892-2022, 130 godina poslije“.
„Pozvali smo više sagovornika koji svojim znanjem i stručnošću imaju itekako šta reći, ali izuzev dragih ljudi pojedinaca, nismo naišli na pozitivan odjek. U pitanju je jedna dirljiva i sjetna priča o zeničkom gigantu koji je Zenicu svrstavao u red vodećih industrijskih kombinata u Jugoslaviji, a svoje proizvode prodavala širom svijeta“, kaže Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“.
O historiji Željezare Zenica govorio je akademik prof. dr. Faik Uzunović, a kroz razgovor napravljen je osvrt na rad Željezare u austrougarskom periodu, periodu između dva svjetska rata pa sve do danas. Govorilo se o željezarskim pogonima, valjaonicama, čeličanama, koksarama, visokim pećima,…
„Ova tema je multidisciplinarna i pokriva, prije svega, stručno tehnološke aspekte razvoja Željezare, investiciono-ekonomske, sociološke, a u konačnici i menadžerske jer ovo što je sa Željezarom Zenica urađeno, pogotovo nakon postizanja mira, su stvari o kojima se može diskutovati i govoriti“, kaže Uzunović.
Željezara Zenica zapošljavala je veliki broj radnika, a 1987. godine imala je rekordnih 24.000 zaposlenih, dok je obim proizvodnje iznosio 1,87 miliona tona čelika.