Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) izglasao je u srijedu 26. maja, zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca. Za prijedlog ovog zakona je glasalo 63, troje je bilo protiv, a dvoje suzdržanih. Da bi stupio na snagu, prijedlog ovog zakona potrebno je da dobije podršku i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Rok za sprovođenje 18 mjeseci
Prijedlog zakona predviđa da od dana stupanja zakona na snagu svi će imati 18 mjeseci da stvore uslove za sprovođenje zakona, a kazne se neće primjenjivati u tom periodu. Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Ovaj Prijedlog zakona primjenjivat će se na duhan, nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i šmrkanje.
Kako je navedeno u Prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata će biti dužni na vidnim mjestima istaknuti znak „zabranjeno pušenje“, te ukloniti pepeljare. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena novčano sa 100 KM. Zasigurno će ovaj prijedlog izazvati ogorčenje privrednika, naročito vlasnika restorana i kafića na koje bi se ovaj zakon itekako trebao odraziti.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju