Dobrovoljni davaoci krvi su heroji koji spašavaju tuđe živote, a Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi, koji se obilježava 14. juna, prilika je da se ukaže na značaj i potrebu animiranja građana za dobrovoljnim darivanjem krvi.
Darovala krv 14 puta
Mlada volonterka Crvenog križa Grada Zenica Ajša Luković do sada je krv darovala 14 puta. Kako kaže, odluka da želi darovati krv je došla vrlo rano i sasvim spontano, slušajući očeve priče koliko je krv bila važna u proteklom međunarodnom oružanom sukobu u našoj Bosni i Hercegovini. „Ipak, konkretne informacije i potvrdu odluke dobila sam još kao maloljetna kada sam se kroz Crveni križ Grada Zenica educirala za animatoricu na dobrovoljno davalaštvo krvi i u tom periodu sam samo čekala punoljetsvo kako bih mogla prvi put dati krv“, kaže Luković.
Edukacija mladih
Sve generacije, pa tako i mladi, kaže Luković, nedovoljno su osviještene o značaju i benefitima, kao i potrebi za dobrovoljnim darivanjem krvi, a zadatak cjelokupne društvene zajednice je da radi na promociji ovog humanog čina. „Posljedice pandemije COVID-a 19 su se osjetile upravo u domenu edukacije mladih o dobrovoljnom darivanju krvi, jer nije bilo moguće posjetiti srednje škole, ali zato već u 2023. godini vidimo pozitivne rezultate rada iz druge polovine 2022. godine i drago nam je da imamo omladinu koja se po prvi put odlučuje dati krv, pa možemo kazati da smo zadovoljni. Svakako da bismo voljeli vidjeti još veći broj mladih na akcijama i ovim putem ih pozivamo da nam se što prije pridruže i sa jednom dozom krvi postanu nečiji heroji“, poručila je Luković.