Sezonska gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine. Iz Službe za higijenu i epidemiologiju JU „Dom zdravlja“ Zenica kažu da su sa praćenjem gripe počeli od četrdesete sedmice 2022. godine, u sklopu globalnog nadzora nad gripom, pri čemu, kako kažu, prate nekoliko parametara: ARI (akutne respiratorne infekcije – sezonske infekcije koje se javljaju u isto vrijeme kada i gripa), ILI (oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi) i SARI (teški oblici upale pluća koji se mogu vezati za gripu.


Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica je zaprimila 1000 doza vakcine protiv sezonske gripe koje su distribuirane prema svim ambulantama porodične medicine na području grada Zenica. Vakcina je besplatna i daje se prioritetnim skupinama, odnosno osobama preko 65 godina starosti, osobama koje imaju neko hronično oboljenje i trudnicama. Iz JU „Dom zdravlja“ Zenica poručuju da se građani koji žele primiti vakcinu protiv sezonske gripe, a nalaze se u nekoj od prioritetnih skupina, trebaju javiti svom ljekaru u ambulantu porodične medicine u kojoj se liječe.


„Trenutno smo u 44-oj sedmici praćenja i primjetan je povećan broj ILI (oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi) u odnosu na prve dvije sedmice praćenja. Nema prijavljenih slučajeva sa teškim oblicima upale pluća koji se mogu vezati za gripu na području grada Zenica. Najčešći simptomi koji odgovaraju gripi, a zbog kojih se pacijenti javljaju svom porodičnom ljekaru su malaksalost, bol u mišićima, povišena temperatura (preko 38 C), groznica, grlobolja, curenje iz nosa, mučnina“, kaže spec. epidemiologije dr. Aida Hodo-Brdarević, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju.
Prema porodičnim ambulatama porodične medicine JU „Dom zdravlja“ Zenica distribuirano je 1.000 doza vakcine protiv sezonske gripe. „Vakcina je besplatna i mogu je dobiti sve osobe koje spadaju u prioritetnu skupinu, osobe preko 65 godina starosti, hronični bolesnici, trudnice, tako što će se javiti u pripadajuću ambulantu porodične medicine. Po informacijama koje imamo sa terena, u proteklih nekoliko dana, interesovanje za vakcinu protiv gripe je i više od zadovoljavajućeg“, ističe dr. Hodo-Brdarević.