U JU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović- Izo” Tešanj i JU „Dom zdravlja“ Breza zadovoljni su odzivom građana za vakcinaciju protiv sezonske gripe, koja je i najbolji način zaštite.
„Ukupno je dato 350 vakcina, a na zalihama nije ostala niti jedna vakcina. Uglavnom su vakcine primali hronični bolesnici“, kazali su nam iz tešanjskog Doma zdravlja.
I u Brezi su se, za vakcinaciju protiv sezonske gripe, najviše prijavljivali hronični bolesnici. „Dobili smo 200 doza vakcina za pacijente, od toga su iskorištene 193 doze. Za zdravstvene radnike dobili smo 60 doza vakcina, a od toga su 42 radnika vakcinisana. Dakle, ostalo je još 25 doza neiskorištenih vakcina“, kažu iz JU „Dom zdravlja“ Breza.
Odziv građana za vakcinaciju, u odnosu na prethodnu godinu, bolji je i u JU „Dom zdravlja“ Visoko. „JU „Institut za zdravlje i sigurnost hrane“ Zenica dostavio je JU “Dom zdravlja” Visoko ukupno 220 doza vakcina protiv sezonske gripe. Prema dostavljenom izvještaju Higijensko epidemiološke službe o vakcinaciji protiv sezonske gripe, ukupno je 187 vakcinisanih, od kojih je najveći broj hroničnih bolesnika, i to njih 170“, kaže Amina Muharemović, iz JU “Dom zdravlja” Visoko.