Tokom 2022. godine, Općina Žepče je, zajedno sa Općinskim vijećem, donosila niz akata, programa i strategija i pokrenila brojne projekte.
„Osigurana je značajna financijska podrška kako iz općinskog Proračuna tako i sa viših razina vlasti, fondova, podrška Republike Hrvatske i slično za realizaciju projekata. Nažalost, zbog javnih nabava i sporosti postupka, kada se još otvore i žalbeni postupci, to sve predugo traje. Potom, kad konačno uvedemo izvođače redovito svi kasne i traže produljenje rokova iz razno raznih razloga. U biti, suština je kako nema više dovoljno radne snage niti jedan izvođač. Zbog navedenih razloga veliki dio planiranih projekata nije realiziran u ovoj godini premda su sredstva osigurana“, kaže Zvonimir Anđelić, načelnik Općine Usora, istučući da, ipak, nisu nezadovoljni, jer je mnogo uspješno realizovanih projekata, ali i onih čija se realizacija privodi kraju.


„U narednoj godini počinje i gradnja koridora VC kroz našu Općinu, te se nadamo jednoj korektnoj suradnji sa autocestama i izvođačem kako bismo izbjegli sve negativne posljedice po Općinu, i izravne štete zbog prometa i radova. Očekujemo puno razumijevanje i lokalne uprave i naših razvojnih planova i podršku kroz ugovor o prijateljskom okruženju“, ističe načelnik Anđelić.


„Urađena je strategija razvoja Općine Usora za period od šest godina. Privodi se kraju projekt adresnog registra i postavljanje tabli i kućnih brojeva za veći dio općine. Urađena je rekonstrukcija još jednog djela prometnice u poduzetničkoj zoni. Izgrađeno je nekoliko novih lokalnih prometnica i nekoliko rekonstruirano, obnovljena je i utopljena zgrada našeg komunalnog poduzeća, ugradnja kompletno nove termo stolarije na tri područne zgrade osnovne škole, ugrađen je drugi vodospremnik za vodovod u Žabljaku, privodi se kraju IV faza izgradnje školske dvorane, a u tjeku je i III faza gradnje zgrade vrtića. Ovo su neki od značajnijih projekata za Općinu Usora, a pored ovoga još je mnogo realiziranih manjih projekata kao i obveza koje Općina uredno izvršava prema našim ustanovama i slično ili podrške gospodarstvu ili poljoprivredi. Naravno, tu su i socijalna, braniteljska ili podrška mladim obiteljima. Za narednu godinu mogu kazati plan je završiti školsku dvoranu, nastaviti gradnju zgrade vrtića, a kako očekujemo završetak glavnog projekta zgrade usorskog kulturnog centra želja je na godinu početi graditi. 2025. godine bit će obljetnica 800 godina od prvog pisanog spomena Usore, te bih nam bila velika želja da krajem te godine simbolično otvorimo ovaj kulturni centar. Naravno, ovo su kapitalni projekti za našu Općinu i velike vrijednosti tako da ih mi uz naš Proračun i podršku viših razina gradimo po nekoliko godina. Tako će od podrške ovisiti i mogućnost realizacije ove zgrade kulture u jubilarnoj godini“, kaže načelnik Anđelić, dodajući da će nastaviti i sa osavremenjavanjem lokalnih saobraćajnica i jačanjem poduzetničkih zona.