Kako je na press konferenciji, održanoj u utorak, rekao predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, Rašid Fetić, pojedinačni kolektivni ugovor za uposlenike ove kompanije je istekao 31. maja ove godine, a Uprava ArcelorMittala Zenica, nakon niza sastanaka, nije prihvatila zahtjev Sindikata za zaključenje novog kolektivnog ugovora i povećanje plata i naknada.
Fetić: “Nećemo odustati od naših zahtjeva”
“Dogovor sa Kompanijom je bio da održimo sedam sastanaka, kako bi pronašli najbolje moguće rješenje. Međutim, na posljednjem sastanku, održanom 15. septembra, od nas se tražilo da potpišemo isti kolektivni ugovor, na godinu dana, 0 posto povećanja, što, naravno, nismo prihvatili. Nećemo odustati od naših zahtjeva, a to su povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok, regresa,… Kompanija nema razumijevanja i tvrdi da smo već u minusu oko 140 miliona, što apsolutno nije istina. Menadžment ima neku svoju priču o krizi, čak su nam, na jednom od sastanaka, zaprijetili da bi do Nove godine godine mogla biti upitna i isplata plate”, rekao je Fetić, dodajući da je Sindikat tražio uvećanje primanja za oko 30 posto. Kazao je i da traže hitan sastanak sa novim generalnim direktorom, a nakon što preuzme funkciju 1. oktobra, kako bi postigli dogovor. “Također, tražimo i od Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva da se uključe u ovaj naš problem, jer Vlada FBiH ima dio vlasništva”, dodao je Fetić.
Prosječna plata u ArcelorMittalu je, prema riječima Fetića, oko 1.450 KM, s tim da 70% radnika ima platu ispod tog prosjeka. “Znači, imamo radnike čija je plata manja od 1.000 KM”, istakao je Fetić.
Kako kaže, ne odustaju od svojih zahtjeva, a nakon anketiranja radnika, u petak je, ispred glavne direkcije ArcelorMittala, održan skup. “Slijedeće sedmice će biti održana Skupština Sindikata, a koja će, ili ne, dati saglasnost za pokretanje generalnog štrajka”, istakao je Fetić.
Iz sindikata poručili: “Ovo su realni zahtjevi”
Press konferenciji su prisustvovali i predstavnici Sindikata ArcelorMittal Prijedor, Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona i Saveza samostalnih sindikata BiH.
Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, Kenan Mujkanović je istakao da samo tri firme u Federaciji BiH imaju veći prihod od ArcelorMittala, a to su: Bingo, Holdina i Elektroprivreda BiH. “Ako posmatramo prihod po radniku, ArcelorMittal je najproduktivnija firma u FBiH i BiH, međutim, ne mogu se apsolutno pohvaliti sa platama. Plata radnika ArcelorMittala se danas obraćunava primjenom najniže satnice grane metala, a to je 4.40 KM. I to je sva istina i to je sramno za jednu fabriku koja ima takve prihode, koja je ostvarila fantastičan poslovni rezultat u prethodne dvije godine. Znači, govorimo o 265 miliona KM čiste dobiti. Ne postoji firma u ovom dijelu Evrope koja je napravila takav finansijski rezultat”, rekao je, između ostalog, Mujkanović.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju