Posjeta delegacije Vlade ZDK i Općine Žepče školi u Željeznom polju

Obilježavanje 1. juna, Dana škole „Abdulvehab Ilhamija“ u Željeznom polju ove godine proteklo je bez tradicionalne školske priredbe, pjesme, plesa, narodnih igara, aplauza i dječijeg smijeha. Druženja i zajedničko slavlje na koja su navikli moraju prolongirati dok vladaju uslovi pandemije, a do tad vrijedno uče i postižu odlične rezultate na svim poljima. Istovremeno se u njihovoj školi koju trenutno pohađa 420 učenika, od čega 350 u centralnoj, intenzivno radi kako bi uslovi za učenike bili što bolji.
Nove knjige za školsku biblioteku
Školu su posjetile Mensura Beganović, predsjednica Rotary Cluba Zenica sa saradnicima i savjetnice Pedagoškog zavoda Zenica, Ramajana Kukavica i Aldijana Mehić. Posjeta je realizovana u sklopu projekta „Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona“. U svom obraćanju direktor škole Aldin Mujić izrazio je zadovoljstvo realizovanim projektom i uručio zahvalnicu i prigodne poklone predstavnicima Rotary Cluba i Pedagoškog zavoda Zenica. Prigodan kratki program za goste pripremili su učenici te sevdalinkom, literarnim radovima i recitacijama poručili da lijepa riječ otvara i gvozdena vrata. Mensura Beganović uručila je nagrade najaktivnijim čitaocima: Zekerijah Nadžak, Esma Zlata Zvekić i Amel Hibović. Također je uručena donacija od 214 lektira školskoj biblioteci. Predstavnice Pedagoškog zavoda uručile su certifikate nastavnicima koji su vodili projekat u školi, Dženani Hibić i Hamzi Nadžak.
Izgradnja fiskulturne sale
– Iako smo mi bili zahvaćeni pandemijom, u proteklom periodu smo realizovali niz uspješnih projekata. Sredstvima Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ugrađeni su filteri za prečišćavanje vode u vrijednosti od 7.500 KM. Neizostavna je vrijedna donacija Turske vojne misije u BiH s kojom je u potpunosti rekonstruisana kotlovnica u vrijednosti od 51.000 KM. Sad škola ima najsavremeniju kotlovnicu na pelet. Sredstvima Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata od 10.000 KM zamijenjena je dotrajala stolarija u učionicama. Vlastitim sredstvima, uz podršku Općine Žepče, obnovljen je mokri čvor u područnoj školi i renoviran je hol -kaže direktor Mujić te dodaje da je najznačajniji projekat izgradnja sportske sale dimenzija 35×21 metar, te pripadajuće svlačionice.
Kamen temeljac za novu fiskulturnu salu u centralnoj školi, u Mjestovoj Ravni u Željeznom Polju, položen je 20. aprila 2020. godine, a na mjestu stare dvorane izgrađena je nova na kojoj su završeni grubi radovi i krov. Ukupna vrijednost projekta je 700.000 KM, od čega su Vlada ZDK i Vlada FBiH do sada osigurali 200.000 KM, a Općina Žepče obezbijedila je 150.000 KM.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju