Saradnja nadležnih institucija, naučno-istraživačkih institucija i prehrambene industrije, praćena razvojem i primjenom modernih tehnologija, predstavlja osnov za transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema. To je jedna od ključnih poruka konferencije „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“, koja je održana u Zenici povodom Svjetskog dana hrane, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (ASH) i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).
Centar prehrambene proizvodnje u BiH
Konferencija je okupila vodeće proizvođače hrane iz cijele BiH, lidere izvoza i distribucije hrane, ali i stručnjake iz oblasti analiza, kontrole hrane, predstavnike državnih, entitetskih i kantonalnih institucija i ministarstava koje brinu o poljoprivredi, proizvodnji hrane i zdravlju. Zajedničkim radom moguće je iskoristiti najnovija tehnološka dostignuća kako bi se oblikovali inkluzivniji i otporniji poljoprivredno-prehrambeni sistemi, koji će odgovoriti na nutritivne potrebe rastuće globalne populacije, te istovremeno sačuvali prirodni resursi, bioraznolikost i zdravlje ekosistema.
U obraćanju prisutnima, ministrica Aida Salčinović je istakla da Ministarstvo zdravstva ZDK kontinuirano podržava aktivnosti koje doprinose jačanju javnozdravstvenih standarda, laboratorijske infrastrukture i saradnje između institucija, proizvođača i stručne zajednice.
– Značaj današnje konferencije ogleda se u njenom interdisciplinarnom pristupu i okupljanju ključnih aktera sigurnog lanca „od farme do stola“. Ministarstvo zdravstva ZDK cijeni rad Instituta, inspekcijskih službi i akademske zajednice, kao i posvećenost naših proizvođača ispunjavanju zahtjeva kvaliteta. Uvjereni smo da će zaključci konferencije doprinijeti sigurnosti hrane, vidljivosti domaćih proizvoda i razvoju privrede našeg kantona – poručila je Salčinović.
Stručnjaci iz područja poljoprivrede, prehrambene tehnologije, javnog zdravstva, veterinarstva i trgovine, kroz tri tematske panel rasprave, razmijenili su s učesnicima konferencije mišljenja, iskustva i informacije o trenutnom stanju u BiH u područjima istraživanja, primjene modernih tehnologija i umjetne inteligencije u poljoprivredi, korištenja pretpristupnih fondova Europske unije, zaštite autohtonih bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda te ulozi i značaju laboratorija za industriju, hranu i zdravlje.
Ostatak pročitajte u printanom izdanju



