Na manifestaciji „Izbor sportiste ZDK“ titulu najbolje sportašice za 2021. godinu, zahvaljujući izvrsnim rezultatima i uspjesima, ponijela je Visočanka Elvedina Muzaferija, članica Ski kluba „Ze-2010“. Pored toga što je proglašena najboljom juniorkom za 2021. godinu, odlukom Organizacionog odbora i direktora manifestacije Sajte Ćehovića, bila je i specijalna gošća manifestacije. Prenosimo dio razgovora s Elvedinom Muzaferijom koji je, na oduševljenje svih prisutnih, vodio Salih Hadžialić sportski novinar i dobitnik prizanja za životno djelo u sportu.


Elvedini Muzaferiji pripala je i čast da svojoj sugrađanki, Visočanki, Sari Bečarević uruči Priznanje za izvrsnost u sportu i motivaciju.
Učesnica brojnih skijaških trka
Elvedina Muzaferija prva je takmičarka u historiji naše zemlje koja se pojavila na startu Svjetskog kupa u brzim disciplinama. Na Svjetskom skijaškom kupu u Austriji osvojila je 29. mjesto u kombinaciji te još jednom ispisala historiju bh. skijanja. Dva puta je učestvovala na Olimpijskim igrama, noseći ponosno zastavu naše države. „Učestvovati na Olimpijskim igrama poseban je osjećaj koji se ne može opisati. Prvi put sam imala veliku tremu jer izaći pred stadion na kojem je, kako su kazali, bilo 30 000 ljudi i nositi zastavu države nije jednostavan zadatak. Već na drugom učešću na Olimpijskim igrama bilo je mnogo lakše iz razloga što nije bilo publike, a zastavu nisam nosila sama“, kaže Muzaferija.
Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje su održane u februaru ove godine, osvojila je 25. mjesto u superveleslalomu, u konkurenciji 44 skijašice. „Moram reći da je 25. mjesto u disciplini Super-G bio najbolji rezultat BiH u ženskoj kategoriji.

Poštujući tradiciju Manifestacije, i ove godine smo imali specijalnu gošću, a to je bila Elvedina Muzaferija, sa kojom je Salih Hadžialić, vrsni novinar i ovogodišnji dobitnik Priznaja za životno djelo, razgovarao o proteklim takmičenjima i ostvarenim
rezultatima, pripremama za takmičenja,…

Najbolji rezultat još uvijek drži Enis Bećirbegović. Obzirom da nisam završila trku u spustu, a za kombinaciju mi je govoreno da završim i da imam rezultat, međutim meni to, zaista, nije bio cilj. Rezultat Enisa Bećirbegovića se ne može poništiti i treba da stoji još naredne četiri godine“, ističe Muzaferija. Krajem februara postigla je najbolji rezultat u svojoj karijeri. Nastupom u Krans-Montani zauzela je 21. mjesto u spustu. Kako kaže Muzaferija, nastojat će da ostvari još bolje rezultate u narednoj sezoni i našu državu predstavi u najboljem svjetlu.
Podrška porodice, prijatelja i kolega
Najveću podršku joj tokom skijaške karijere pružaju roditelji ali i sponzori. „Kada već imate dobre rezultate, onda Skijaški savez BiH mora stajati iza vas. Iako je sad mnogo lakše doći do sponzora, podršku mi pružaju kompanija RM-LH, Industrija mesa „Semić“ i Grad Visoko, koji je od samog početka uz mene, tačnije od moje osme godine“, kaže Muzaferija te dodaje da je kroz takmičenja upoznala brojne zvijezde svjetskog skijanja u ženskoj konkurenciji poput Petre Vlhove, Federike Brinjone i Mikaele Šifrin. „Ovo je prva sezona da sam vozila samo utrke Svjetskog kupa. Prva osoba koja mi je čestitala nakon osvojenog 18. mjesta u St. Moritzu bila je, upravo, Federika Brinjone. One najbolje znaju kakvi su zapravo treninzi za brze discipline. Sa trenerom poznate Ester Ledecke sam radila na stazi i tom prilikom mi je dao neke savjete. Još uvijek sam najmlađa takmičarka na Svjetskom kupu u brzim dicsiplinama i svi razumiju da je preda mnom svijetla udućnost“, ističe Muzaferija. U narednom periodu nastavit će voziti samo trke Svjetskog kupa, a glavno takmičenje će biti Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano u februaru 2023. godine u Francuskoj.