Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o isplati novčane naknade od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih koji primaju platu iz budžeta, uključujući i zaposlene u ustanovama kulture te JU Dom penzionera i JU Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, saopćila je Press služba. Dan ranije, kako je saopćila Press služba, premijer Pivić je odluku najavio na sastanku s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika.
Inflatorni udar
Rekao je da su aktivnosti na donošenju odluke o isplati ove naknade pokrenute odmah nakon preuzimanja dužnosti nove Vlade ZDK-a, s namjerom da se ublaže posljedice inflacije i rasta troškova života, te da odluka nema nikakve veze sa Uredbom Vlade FBiH.
“Nismo imali vremena da donesemo neko drugo rješenje i isplata novčane naknade je bila jedina zakonska mogućnost koju smo mogli realizovati u kratkom vremenu. Ovo je prvi put da naš kanton isplaćuje ovu novčanu naknadu. Na sastanku smo konstatirali da je ovo dobra poruka Vlade prema sindikatima da će uvažavati njihove zahtjeve, da imamo u potpunosti razumijevanja za njihove zahtjeve i da ćemo nastaviti jednu dobru saradnju”, rekao je nakon sastanka premijer Pivić.
Predanost i kvalitet
Naglasio je da je od sindikata tražio da svi uposlenici budu predani i kvalitetno rade posao, a da od Vlade zauzvrat mogu očekivati podršku i nagradu za takav pristup poslu.
“Smatram da jedan takav ambijent koji treba da se gradi, odnos povjerenja i jačanja samih institucija, jeste put kojim treba da se krećemo i da faktički imamo što funkcionalniju i javnu upravu, MUP, obrazovanje i samim tim jačamo institucije našeg kantona”, rekao je premijer ZDK.
Socijalni dijalog
Predstavnici sindikata zahvalili su Vladi na novčanoj naknadi, koja će biti isplaćena do kraja godine, kao i spremnosti da se u 2024. godini kroz još kvalitetniji socijalni dijalog nastave pregovori o dodatnom unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA