Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona Azra Sinanović, sa saradnicima, posjetila je Privrednu komoru Tuzlanskog kantona gdje je s direktorom Nedretom Kikanovićem te pomoćnikom ministra za rad i zapošljavanje, pravne opće i ekonomske poslove u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Nurdinom Muhamedbegovićem razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dvaju ministarstava i privrednih komora u Zenici i Tuzli.
Bila je ovo prilika da se podijele iskustva iz ranije realiziranih projekata, te predstave aktivnosti i dosadašnji rezultati resornih ministarstava i komora.
Ministrica Sinanović je naglasila da ovo ministarstvo i cjelokupna Vlada Zeničko-dobojskog kantona imaju odličnu saradnju s Privrednom komorom ZDK na projektima iz oblasti zapošljavanja mladih i njihovom ostanku u BiH, što je glavni motiv za realizaciju zajedničkih projekata.
-Otvoreni smo za saradnju i sa resornim ministarstvom iz Tuzlanskog kantona i kantonalnom Privrednom komorom Tuzla, na zajedničkim projektima, sa zajedničkim idejama i naporima za stvaranje pozitivnog okruženja u BiH”, rekla je ministrica Sinanović.
Direktor Kikanović je izrazio nadu da će saradnja u 2022. biti podignuta na viši nivo te da će u Tuzlanskom kantonu slijediti primjere dobre prakse u oblasti zapošljavanja, ostvarenog u saradnji Vlade i Privredne komore u Zeničko-dobojskom kantonu.
Pomoćnik resornog ministra u Vladi TK-a Muhamedbegović rekao je da je zapošljavanje i ostanak mladih jedan od prioriteta te vlade te da će iskustva ZDK-a biti vrlo korisna za naredne projekte u TK-u.
Dogovoreno je da se novi sastanak održi u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a, te da se u narednom periodu intenzivira saradnja na više zajedničkih projekata, kao što je završeni projekt “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” u čijoj realizaciji su učestvovale privredne komore Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalna privredna komora Tuzla, a kojeg su finansijski podržali Fondacija Helvetas-Moja budućnost i Federalni zavod za zapošljavanje.
(Press služba ZDK)