Ministrica finansija Dženana Čišija, a koja je među tri ministrice u trenutnom sazivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, mišljenja je da je trenutni status žene u društvu dosta uznapredovao u odnosu na prethodne decenije i neko drugo vrijeme, ali da je prostora za napredak na tom polju još uvijek dosta.
Jednako i fer okruženje za sve


„Nikad ne zaboravite, vi ste jake, sposobne i kreativne, obrazovane i brižne! Imate pravo da ostvarite svoje snove i da postignete uspjehe u svojim profesijama. Vi ste inspiracija za mnoge i treba da budete ponosne na svoja postignuća, kako u profesionalnom životu, tako i u porodičnom. Možete ostvariti svoje ciljeve, bez obzira na prepreke koje se nalaze na putu. Svim ženama želim da iskažem svoje poštovanje i podršku u borbi za ravnopravnost i borbi protiv diskriminacije i predrasuda. Žena je stub društva, stub porodice, i uvijek se ponosite tom ulogom. Svim ženama sretan 8. mart, uz želju da se uvijek osjećaju bitnim, a ne samo na ovaj jedan dan u godini“, poručuje minstrica Čišija.


„Žene su zaslužne za mnoge promjene u društvu u kojem danas živimo, ali se i dalje suočavaju sa određenim izazovima. Posebno bih izdvojila predrasude i diskriminaciju u svojim profesionalnim životima, što je vjerovatno zaostavština iz nekog, sada već dalekog, doba u kojem je uloga žene u društvu bila sekundarna. U svom životu sam se uvijek trudila da jedina ljestvica kojem se ocjenjuje nečiji kvalitet u poslu i životu bude kakav je individualac kao osoba, i sa kakvim znanjem i radnom etikom raspolaže. U proteklih nekoliko izbornih ciklusa, broj žena u politici se povećao, što smatram jednom dosta pozitivnom tendencijom i zdravom porukom za žene, ali i za društvo u cjelini. Pozicija koju obnašam trenutno je jako odgovorna i važna pozicija, i ponosim se činjenicom da su se moje kolege u postupku delegiranja za ovu i ostale važne pozicije, vodili kriterijumima znanja, sposobnosti i profesionalne izgrađenosti kao primarnih uslova. Svi zajedno treba da radimo na stvaranju jednakog i fer okruženja za sve građane“, kaže ministrica Čišija.
Važno je pronaći balans…
Iz ličnog iskustva, kaže, u teoriji je veoma teško uskladiti i izbalansirati profesionalni i privatni život. „Takav lifestyle zahtijeva dosta vremena i posvećenosti, ponekad je potrebno i dosta odricanja kako bi se postigla ravnoteža i u jednom i u drugom segmentu života jedne žene. Iz svog ličnog primjera, mogu da kažem da uvijek pokušavam uskladiti svoje obaveze na način da moja porodica uvijek bude na prvom mjestu, ali da u isto vrijeme konstantno radim na tome i posvećujem vrijeme profesionalnom uzdizanju i napretku“, kaže ministrica Čišija. Važno je, ističe, pronaći balans i uživati u svakom radnom danu i okruženju. „Svoj dnevni raspored prilagođavam na način da to bude jedan optimalan sistem u kome ću biti dostupna i na usluzi i ljudima iz mog poslovnog okruženja, ali i svojoj porodici. Obzirom da takav način života iziskuje dosta energije, trudim se da se ne fokusiram na stvari koje su manje važne i prolazne. Izrazito je važno biti okružen dobrim radnim kolegama, te u ovom slučaju mogu reći da jedna zdrava radna sredina, sa individualcima koji su proaktivni i spremni na rad, dosta olakšava i moj svakodnevni život i obaveze. Važno je pronaći balans, uživati u svakom radnom danu i okruženju, što se, u konačnici, odražava i na kvalitet života van radnog vremena“, kaže ministrica Čišija.