Kao i neke druge sredine, Maglaj bi uskoro mogao dobiti jarbol visine 42 metra sa bh zastavom. Jarbol bi se trebao graditi na sjevernom ulazu u grad, pored magistrale, u neposrednoj blizini semafora i na vakufskoj parceli “Bare”.
Ideja stara dvije godine
Ideja za gradnju jarbola sa bh zastavom rođena je još u martu 2019. godine na jednom sastanku čelnika Medžlisa IZ Maglaj, Vakufske direkcije i lokalnih privrednika. Međutim, nametnuli su se neki drugi projekti i korona kriza, koji su usporili realizaciju projekta, ali ovih dana ponovno je aktueliziran.
Želja je da ovaj projekat bude zajednički maglajskog Medžlisa, lokalnih privrednika i institucija te građana. „Početkom godine imali smo i idejno rješenje jarbola sa državnom zastavom, dobili smo saglasnost Vakufske direkcije za gradnju, a na kraju smo dokumentaciju predali nadležnoj Službi tražeći urbanističku saglasnost. Nakon što je dobijemo, pristupićemo izradi glavnog projekta te tražiti građevinsku dozvolu. Na početku smo procedure i nadamo se da ona neće dugo trajati“, rekao nam je Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.
Vrijednost projekta oko 35.000 KM
Nakon dobijanja potrebnih saglasnosti, raspisaće se tender koji bi trebao reći koliko tačno projekat košta. Prema idejnom rješenja kojeg potpisuje arhitekta Maid Alispahić, projekat bi mogao vrijediti nešto više od 35.000 KM. „Ova zastava je svima zajednička i ispod sebe treba da okupi sve Maglajlije. U Medžlisu nećemo dopustiti da zastava bude povod za dodatna raslojavanja i učinićemo sve da ovo bude zajednički projekta svih nas“, dodao je ef.Hodžić na kraju razgovora.