Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održana je u petak, u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.
Počast patriotama
Čestitke prisutnima i građanima ovog kantona uputio je premijer Mirnes Bašić, naglasivši da je zasjedanje ZAVNOBIH-a, održano 25. i 26. novembra 1943. godine, jedan od najvažnijih događaja za državu Bosnu i Hercegovinu, jer je na tom zasjedanju potvrđen njen državni kontinuitet i jednakost svih građana.


U umjetničkom programu akademije učestvovali su: Mješoviti hor “Art sonore”, Ženski hor “Druge gimnazije”, Kamerni simfonijski orkestar, učenici zeničke Srednje muzičke škole te glumac Nusmir Muharemović.


Naglasio je da su to temeljne ideje koje bi morale uvijek i nanovo okupljati sve one koji žele dobro državi BiH i njenim narodima, a koji su, kako je rekao, kroz historiju često morali zbijati redove kako bi se branili od napada sa svih strana.
“Tako je bilo i početkom devedesetih, pet decenija nakon ZAVNOBIH-a, kada je armija bh. patriota stala u odbranu naše domovine. U toj borbi mnogi od njih su platili najveću cijenu – svojim životima. Stoga na ovaj dan našim herojima, šehidima i poginulim braniteljima, odajemo najvišu počast i poručujemo da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena. Naša je dužnost da baštinimo tekovine borbe za Bosnu i Hercegovinu i da vodimo brigu o njihovim porodicama, što ovaj kanton itekako pokazuje u praksi”, rekao je Bašić.


Bašić i Huskić čestitali Dan državnosti
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ističući da je 25. novembar 1943. godine jedan od najvažnijih datuma u prošlosti BiH, jer je na sjednici ZAVNOBIH-a potvrđen kontinuitet državnosti i jednakost svih naroda i građana.
Naglašavaju da na ovaj dan posebnu počast odajemo patriotama koji su devedesetih godina stali u odbranu domovine i najvećih civilizacijskih vrijednosti, te da dvije i po decenije nakon završetka agresije “ne jenjavaju napadi onih koji teže novim podjelama, ali sada neratnim sredstvima“.


Kontinuirani napadi
Istakao je da više od dvije i po decenije od završetka agresije ne jenjavaju napadi “onih koji teže novim podjelama, ali sada neratnim sredstvima”.
“Oni su kočničari svih pozitivnih procesa, ali im s ovog mjesta poručujem da smo spremni braniti našu državu, jer mi rezervnu domovinu nemamo”, rekao je premijer ZDK.
Odata počast
Delegacija Vlade i Skupštine koju su predvodili premijer Bašić i predsjedavajući Ćazim Huskić ranije je položila cvijeće i odala počast na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima „Kameni spavač“ u Zenici.