Park Saveza izviđača Grada Zenica na izletištu Smetovi, pored novoizgrađene Eko kuće, dobio je novi izgled a radove je izvodio Klub ekstremnih sportova „Scorpio“ zajedno sa SIGZ-om. Dječiji adrenalinski park „Poletarac“, čije je otvorenje najavljeno za ovu sedmicu, sastoji se od zip-line staze i prepreka između drveća, a finansiranje ovog projekta podržali su Ministarstvo za privredu ZDK u iznosu od 10.000 KM i Grad Zenica u iznosu od 5.000 KM.
–Nosilac projekta je Savez izviđača grada Zenica, a zajedno smo došli do ideje da ovo treba našem gradu. S obzirom na to da sam već dugo u izviđačima i da je klub Scorpio prepoznat širom BiH po aktivnostima oko izrade adrenalinskih parkova, vrlo lako smo našli zajedničku riječ. Oni su aplicirali za taj projekat, a onda su nas kao stručnjake angažovali da to i realiziramo. Nije u pitanju samo sadržaj koji je jako lijepo urađen, ovo je jedan veliki ekološki projekat s obzirom na to da smo veliku površinu oko Doma izviđača očistili gdje se, nažalost, godinama gomilalo razno smeće -kaže Edin Durmo, voditelj Kluba ekstremnih sportova „Scorpio“ Zenica.
Mini adrenalinski park namijenjen je djeci od 4 do 13 godina, a dug je nešto više od 70 metara. Na ovom mjestu će mališani imati mogućnost za aktivnosti koje su izvrsne za njihov psiho-fizički razvoj.
– Mališani će se u ovom parku susresti s različitim preprekama. Znači, biće tu potrebno da malo „stisnu zube“, da se potrude i osjete tu ljepšu stranu života, kako volim kazati, u odnosnu na sve ono što im nude moderne tehnologije. Na stazi se nalazi 12-13 prepreka različitih sadržaja ukomponovanih u prekrasan prirodni ambijent na vrhu Smetova, od stabla do stabla. Također tu je mini zip-line dužine 35 metara za najmlađi uzrast -istakao je Durmo i na kraju dodao da postoji mogućnost da se ovaj park u budućnosti proširi i dalje ukoliko bude interesa šire društvene zajednice.