Tehnička škola Zenica je protekle sedmice prigodnom svečanošću obilježila završetak radova na rekonstrukciji sportske dvorane Bilimišće, a koje su finansirali Turska vojna misija u BiH i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. U protekle tri godine realizovani su prioritetni radovi u ovoj dvorani koji će pomoći stvaranju optimalnih uslova za izvođenje nastave Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.
Dvije faze projekta
Direktorica Tehničke škole Zenica Maja Hadžisalihović prilikom obraćanja kazala je da joj je iznimna čast da su, u mnoštvu prioritetnih projekata, svoja finansijska sredstva usmjerili ka ovoj dvorani. „Projekat zamjene krovnog pokrivača i sanacija elektroinstalacija ove sportske dvarane započet je u oktobru 2020. i od strane Turske vojne misije rađen je u dvije faze. Prva faza okončana je u julu 2021. godine kada je izvršena zamjena kompletnog krovnog pokrivača u vrijednosti od 201.178 KM, a u decembru 2023. izvršena je sanacija elektro mreže i instalacija u vrijednosti od 100.000 KM. U decembru 2022. godine, odlukom Vlade zdk, resorno ministarstvo, na čelu sa tadašnjim ministrom Spahijom Kozlićem, osiguralo je dodatnih 30.000 KM za rasvjetna tijela kako bi se neometano izvodio nastavni proces“, ističe Hadžisalihović.
Komandant Turske vojne misije u BiH, brigadir Oguzhan Pehlivan, naglasio je da je Republika Turska opredijeljena da nastavi podržavati i pomagati stvaranje boljih uslova u svim oblastima u BiH. „Iskreno se nadam da će ovaj renovirani sportski objekat, koji danas predajemo učenicima na korištenje, doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju“, kaže Pehlivan.
Bolji uslovi za odvijanje nastave
Priustnima se obratio i premijer ZDK Nezir Pivić koji je naglasio da je dvorana na Bilimišću objekat za koji su se vezale generacije Zeničana te da je opredjeljenje Vlade da nastavi ulaganja u 2024. kako bi se u Tehničkoj školi stvorili najbolji uslovi za odvijanje nastavnog procesa. „Turska je bratska i prijateljska zemlja i hvala za sve što činite za naš narod i državu BiH. Ulaganje u sektor obrazovanja je jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a jer su škole mjesta gdje se obrazuje naša budućnost i naši mladi“, kaže Pivić.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija zahvalio se Turskoj vojnoj misiji i narodu Turske, koji prepoznaju potrebe građana BiH i Zeničko-dobojskog kantona te izdvajaju značajna sredstva za projekte u svim oblastima.