Posljednjeg dana mjeseca aprila završen je festival kulture, 27. Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće 2024“ koja je ove godine održana pod motom: Magija trokuta. Izuzetno bogat program je izveden na pet lokacija: Bosansko narodno pozorište Zenica, Srednja muzička škola, Gradska biblioteka, likovna galerija HKD Napredak i Muzej grada Zenice.
Čast da otvori ovogodišnje izdanje Manifestacije u BNP-u imao je Mladen Pikulić s izložbom fotografija „Waterland“ a potom je uslijedio svečani koncert Kamernog simfonijskog orkestra s gostima. Nizali su se brojni koncerti, radionice, izložbe, pozorišne predstave… Ljubitelji kulture u Zenici su u velikom broju posjetili izložbu karikatura zeničkog umjetnika Alije Kulenovića, „Aprilski salon“ koji je po 53. put održan u organizaciji Društva likovnih akademskih umjetnika Zenice, koncert na klasičnoj gitari zeničkog virtuoza Boška Jovića, premijernu izvedbu predstave Ante Tomića „Što je muškarac bez brkova“ u režiji Ivana Lea Leme, kao i koncerte učenika Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica…
„Trojica – magije trokuta“ naziv je izložbe slika, grafika, crteža i skulptura autora Muhameda Šarića iz Njemačke, Adissa Eliasa Fejzića iz Australije i Danisa Lana Fejzića iz Bosne i Hercegovine koja je bila postavljena u foajeu i Maloj galeriji BNP-a. Ova izložba je centar umjetničkog trougla čija su tjemena u BiH, Njemačkoj i Australiji. Sva trojica su izuzetno plodonosni umjetnici, koji svoju imaginaciju crpe i iz aktuelnog trenutka u kojem žive i iz korijena koji potiču, iz naše države.