Telefonski poziv koji je proteklog četvrtka dežurnoj službi Policijske stanice Nemila uputio Z.S., iz Kovanića, Grad Zenica, i tom prilikom prijavio da su pred njegovu kuću došle tri nepoznate muške osobe, preplašene i s povredama, te da su tražile pomoć, pokrenuo je opsežnu istragu policije. Odmah nakon zaprimljene prijave, na navedenu lokaciju je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla lica: A.B., rođen 1994. godine, K.S., rođen 2001. godine, M.E., rođen 1998. godine i O.H., rođen 1993. godine, sva lica državljani Republike Turske.
– Navedena lica su izjavila da su na područje BiH stigla vozilom iz Crne Gore, sa namjerom turističkog obilaska glavnog grada BiH. Po dolasku u Sarajevo, kako je prijavljeno, nad navedenim licima je od strane dvije muške osobe izvršeno razbojništvo nakon čega su, uz prijetnju vatrenim oružjem i upotrebu sile, vozilom prevezena na nepoznatu lokaciju, gdje su u jednoj kući bila protupravno zadržana sve do 17.02.2022. godine, kada su se oko 16:00 sati uspjela osloboditi i zatražiti pomoć -kažu iz MUP-a ZDK i dodaju da se zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, Policijski službenici Policijske stanice Nemila su lišili slobode lice S.Dž., rođeno 1985. godine, iz Zenice, dok se za još jednim licem intenzivno traga.
Mještani sela Kovanići šokirani su saznanjem da je njihov komšija Dževad Sadrija više od pet dana u kući držao četiri državljanina Turske. Kako saznajemo, četiri državljana Turske, nakon što su ispitani u prostorijama MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, smješteni su u Imigracioni centar u Lukavici te se u međuvremenu, u saradnji s Ambasadom Turske u BiH, radi na utvrđivanju identiteta spomenutih osoba.