U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, jučer je u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak sa predstavnicima lokalnih zajednica, načelnicima i gradonačelnicima općina, predstavnicima komunalnih preduzeća i Regionalne deponije Mošćanica.
Tema sastanka bila je Plan upravljanja otpadom ZDK i Plan upravljanja otpadom FBiH, a razmatrano je i analizirano stanje u oblasti upravljanja otpadom na području svake lokalne zajednice sa ciljem razmjene iskustava i usaglašavanja stavova po pitanju iznalaženja novih strateških opredjeljenja u ovoj oblasti na području kantona.
Akcenat u razgovorima je stavljen na izgradnju dva centra za upravljanje otpadom za potrebe sjevernog i južnog dijela ovog kantona.
Sastanku je prisustvovala i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, koja je istakla važnost koraka koje je Zeničko-dobojski kanton preduzeo u vezi sa izgradnjom ovih centara za upravljanje otpadom.
Ministar prostornog uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnan Šabani naglasio je potrebu za efikasnijim sistemom upravljanja otpadom kako bi se osigurao čišći i zdraviji okoliš za građane.
-Kroz poboljšanje procesa upravljanja otpadom možemo osigurati održivu budućnost za naše zajednice, smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu i stvoriti zdravije uslove za život svih građana. Ministarstvo će nastaviti aktivno raditi na ovom pitanju kako bi se postigli konkretni rezultati – naglasio je ministar Šabani.
Ovaj sastanak predstavlja značajan korak prema unapređenju strategija upravljanja otpadom na nivou kantona i Federacije Bosne i Hercegovine. Izgradnja novih centara za upravljanje otpadom ne samo da će unaprijediti infrastrukturu u oblasti upravljanja otpadom, već će i doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlju građana. Svi prisutni izrazili su spremnost za daljnju saradnju i zajednički rad na ovom važnom pitanju.