Krizni štab Ministarstva zdravstva razmatrao je na posljednjoj sjednici mogućnost uvođenja principa “vakcinisan, prebolovao, testiran” (VPT) za prisustvo svim organiziranim okupljanjima u ovom kantonu.
Prvi u Federaciji BiH
Ukoliko se to desi, ZDK će biti prvi kanton u Federaciji BiH koji će, kao odgovor na pogoršanu epidemiološku situaciju, omogućiti prisustvo sportskim događajima, kulturnim manifestacijama, naučnim i stručnim skupovima i sličnim okupljanjima, samo osobama koje su vakcinisane ili su preboljele Covid-19 u zadnjih šest mjeseci ili su testom potvrđene kao negativne na korona virus. Na stolu su dvije opcije, da se mjera uvede kao obavezna za sve subjekte koji organiziraju ove događaje ili formi preporuke, što je blaža opcija.
Kako saznajemo, ako se epidemiološka situacija ne popravi, VPT princip bi mogao biti uveden i za ulazak u ugostiteljske objekte, prodavnice i radna mjesta, što je već uvedeno u mnogim evropskim zemljama.
Pogoršana slika
Prema najnovijim podacima, broj novooboljelih konstantno raste. U periodu od 05. do 09. septembra potvrđeno je 194 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je devet osoba. Sedmicu ranije potvrđena su 133 nova slučaja, a prethodne sedmice 107.