Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona zaključio je, na sjednici održanoj u srijedu, da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da je došlo do stabilizacije broja oboljelih nakon tri sedmice uzastopnog rasta.
Bolja situacija
Zamjenik predsjednika KŠ-a i direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić rekao je da je situacija u ZDK-u neuporedivo bolja u odnosu na veći dio Federacije BiH.
“Prema indikatoru sedmodnevne kumulativne incidence, ta vrijednost je u našem kantonu 78, u FBiH je 112, u KS 315 a u TK 115. Vrlo je malo kantona koji imaju manju kumulativnu incidencu od ZDK, ali nas to ne smije uspavati”, rekao je Huseinagić.
Zbog toga je Krizni štab predložio produženje važećih mjera, bez uvođenja dodatnih restrikcija, konstatirajući da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou. Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera, kako bi se izbjegle drastičnije mjere.
“Najgori scenarij bi bilo uvođenje novog lockdowna koji bi ugrozio i radna mjesta, što nikome nije u interesu. Vakcinacija je efikasno sredstvo za sprečavanje širenja infekcije i besmisleno je uvoditi bilo kakve druge mjere”, naglasio je Huseinagić.
Kolektivni imunitet
Oko 25 posto građana ovog kantona do sada je primilo jednu ili obje doze vakcine, što, naglašava Huseinagić, nije dovoljno, ali je taj procenat značajno veći ako se u obzir uzme da je vakcinu u inostranstvu primilo 10 posto stanovništva, čime smo, kako kaže, sve bliže sticanju kolektivnog imuniteta koji može garantovati da će se značajno smanjiti rizik od daljeg širenja infekcije.
Stanje u školama
KŠ je razmatrao i epidemiološku situaciju u školama te preporučio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, odnosno školama da o svim pojavama zaraze među učenicima odnosno zaposlenima svaka škola direktno izvještava Službu školske higijene INZ-a koja će zajedno sa Službom za epidemiologiju poduzimati mjere u pravcu načina odvijanja nastave.
“Stav KŠ je da se nastava u školama i dalje treba odvijati u učionicama, a u pojedinačnim slučajevima ako se utvrdi da postoji grupiranje pozitivnih slučajeva vjerovatno će se preporučiti da takva odjeljenja pređu na online ili kombinovanu nastavu. Pristup će biti individualni i zasad nema osnova za promjenu generalnog pristupa odvijanju nastave”, rekao je zamjenik predsjednika KŠ-a.
VPT i javni skupovi
Kako je saopćila Press služba, KŠ je odobrio održavanje nekoliko javnih skupova uz obavezu da organizatori omoguće prisustvo publike po principu VPT (vakcinisan-prebolio-testiran), a Huseinagić naglašava da će to ubrzo postati obaveza jer se ovaj princip pokazao kao učinkovit u praksi evropskih država.