Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona uputio je zahtjev Federalnom štabu civilne zaštite da ovom kantonu dodijeli 25 od ukupno 100 respiratora iz Kine koji su nabavljeni za potrebe zdravstvenog sektora u Federaciji BiH.
Realan zahtjev
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić istakao je da je zahtjev realan, posebno uzimajući u obzir da ovaj kanton nije dobio značajniju pomoć Federacije BiH u doba pandemije. “Mislim da je zahtjev korektan, jer su u dosadašnjim podjelama najmnogoljudniji kantoni, kao što su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Zapadno-hercegovački kanton, puno bolje prošli od Zeničko-dobojskog kantona, s obzirom na nadležnost Federacije BiH nad kliničkim centrima. Nadam se da ćemo naići na pozitivan odgovor i da ćemo dobiti ono što bi realno pripadalo ZDK-u i eventualno staviti respiratore u svrhu zbrinjavanja naših pacijenata”, rekao je dr. Jupić, dodajući da će Krizni štab donijeti konačnu odluku od raspodjeli doniranih respiratora po pojedinačnim zdravstvenim ustanovama kada budu poznate specifikacije karakteristika respiratora.
Nove smijernice
Jupić je nakon sjednice Kriznog štaba ocijenio da je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilna, navodeći da je aktivnih oko 300 slučajeva zaraze, dok je 370 ljudi ozdravilo.
Istakao je da se Zeničko-dobojski kanton uspješno bori protiv pandemije skoro šest mjeseci mjeseci, ali da, ipak, polako dolazi do zamora zdravstvenog osoblja i slabljenja materijalnih resursa u zdravstvu. Zbog toga je, dodaje, Krizni štab krenuo u izmjene Smijernica za postupanje sa COVID-19 pozitivnim pacijentima kojima će se omogućiti da oboljeli sa lakšom kliničkom slikom ostanu u izolaciji kod kuća.
Rasteretiti bolnice
To znači i promjenu pristupa liječenju oboljelih od koronavirusa, koji su se do sada morali liječiti u bolnici, bez obzira na kliničku sliku. “Pacijenti bez bilo kakvih simptoma i sa odgovarajućim uslovima boravka u svojim sredinama, bez komorbiditeta i medicinskih indikacija, moći će se uz saglasnost sanitarnog inspektora, ljekara porodične medicine i higijensko-epidemiološke službe i pod određenom formom zdravstvenog nadzora, držati i kod kuća. To će rasteretiri kapacitete Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj gdje su do sada bili isključivo smještani svi pacijenti”, rekao je Jupić, naglašavajući da će svi pacijenti koji budu imali potrebu za bolničkim liječenjem i dalje biti hospitalizirani u Zenici ili Tešnju.