Javna ustanova „Penzionerski dom sa stacionarom“ u Zenici jedna je od najvećih ustanova tog tipa u našoj zemlji. Trenutno vode brigu o 143 osobe. Prije pandemije brojne kreativne radionice i druženja ublažavale su odsustvo porodica, ali u posljednjih godinu dana je drugačija slika. Koronavirus im je, nametnuo nova pravila, nema zajedničkih obroka i druženja, zabranjeni su im izlasci iz ustanove, ali i posjete.
Poštivanje mjera
Pored mjera propisanih od strane Kriznog štaba mi imamo i niz drugih, između ostalog mi imamo zabranu posjeta, izlazaka i dostave namirnica u Dom. Svakodnevno korisnicima naših usluga mjerimo temperaturu i dezinficiramo kompletan objekat. Naši uposlenici i korisnici, naravno, pridržavaju se svih drugih epidemioloških mjera poput nošenja maski, rukavica i slično. Radimo u korist naših korisnika i sve te mjere koje smo mi preuzeli su da se sačuva njihovo zdravlje -rekao je Damir Jukić, direktor ove ustanove, te dodao da u posebnom apartmanskom dijelu borave korisnici za koje se sumnja da su zaraženi kao i krilo u kojem borave osobe kojima je potvrđena zaraza koronavirusom.
Smanjen broj korisnika
– Na samom početku pandemije, prije godinu dana, smo imali 168 korisnika, danas ih imamo 25 manje što nam u finansijskom smislu stvara dodatni minus. Tek u posljednjim mjesecima osjetimo krizu, a to je rezultat i obustave komercijalnih djelatnosti jer mi, pored pansionskog smještaja osoba treće životne dobi s određenim stupnjem zdravstvene njege, pružali smo i neke komercijalne usluge. Sad je to obustavljeno -kaže Jukić.
U razgovoru je napomenuo da su imali određene donacije u opremi od strane Kantonalne uprave Civilne zaštite ali ona nisu bila dostatna. Na primjer, uposlenicima ove ustanove je potrebna velika količina zaštitnih rukavica na dnevnoj bazi a jedan paket košta oko 20 KM.
– Moramo imati i jednokratne kombinezone koji su vrlo skupi za slučaj kad se pojave potencijalni zaraženi. Imali smo u prethodnih godinu dana nekoliko donacija, prva je bila stigla od načelnika Općine Tešanj, svaku od njih smo javno objavili na Facebook profilu i web stranici naše Ustanove. Nama je problem bila hospitalizacija korisnika kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusa. Stalno ističem da smo mi socijalna a ne zdravstvena ustanova. Dakle, mi vodimo brigu i njegu o starijim i nemoćnim licima. Korisnik koji je zaražen koronavirusom bi, po meni, trebao spadati u kategoriju bolesnih lica jer njegov ostanak u ovom domu s drugim ugrožava, ne samo njega, nego i sve druge -rekao je Jukić na kraju razgovora.