Proces vakcinacije na području Zeničko-dobojskog kantona počeo je sredinom prošlog mjeseca vakcinacijom zdravstvenih radnika u dvanaest domova zdravlja, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Nakon što je u martu distribuisano 1.480 doza vakcine “AstraZeneca – Covishield”, što je zadovoljilo manje od polovine od oko 2.500 prijavljenih zdravstvenih radnika u javnim i privatnim ustanovama, prošle sedmice stigla je i prva pošiljka od 1.700 “Pfizer” vakcina iz COVAX programa, te je vakcinacija zdravstvenih radnika nastavljena, saopćeno je iz kantonalne Press službe.
Prijava za vakcinaciju
Procesom vakcinacije u ZDK-u upravlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), a u skladu sa planom vakcinacije Federalnog ministarstva zdravstva. Prijava za vakcinisanje vrši se po zdravstvenim ustanovama za zdravstvene radnike, a za ostale društvene grupe u nadležnoj ambulanti porodične medicine.
To znači da se svaki građanin prijavljuje svom porodičnom ljekaru/ambulanti, koja pravi spiskove prioriteta koji su utvrđeni na nivou FBiH i ZDK. Nakon zdravstvenih radnika, prioritet su stariji od od 75/70/65 godina, bolesnici registrovanih hroničnih bolesti, policija, vatrogasci, prosvjetni radnici, novinari, a potom svi ostali građani.
Imunizacijom će biti obuhvaćeni svi građani koji se prijave za vakcinaciju, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje.
Podrška Vlade
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekao je da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju stanovništva, poručivši da će Vlada nastaviti pružati podršku ustanovama koje vode ovaj proces.
“Najveći prioritet ove vlade je borba za zdravlje građana i saniranje posljedica pandemije. Vakcinacija je svjetlo na kraju tunela i jedini put da steknemo kolektivni imunitet. Pozivam građane da nam pomognu da dođemo do zajedničkog cilja i da se, do tada, svi pridržavamo epidemioloških mjera i preporuka”, rekao je Bašić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju