Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona održao je u četvrtak prošireni sastanak sa direktorima zdravstvenih ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u ovom kantonu, na kojem je izvršena analiza protokola o načinu rada i postupanju sa oboljelima od virusa Covid-19.
Stopa smrtnosti
Također, izvršena je analiza trenutne epidemiološke situacije sa fokusom na broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom. Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba dr. Adnan Jupić naveo je da se BiH po stopi smrtnosti nalazi na petom mjestu u Evropi sa 123 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika, iza Belgije sa 210, Slovenije 180, Velike Britanije 150 i Italije sa 140 smrtnih slučajeva, da je stopa jednaka stopi smrtnosti u Hrvatskoj, te da je taj broj nešto veći nego na nivou FBiH (106).
Upoređujući podatke za tri najmnogoljudnija kantona u FBiH, Jupić je naveo da je stopa smrtnosti u ZDK-u na nivou Tuzlanskog kantona, a veća je od stope u Kantonu Sarajevo.
“Složili smo se da je odgovor kompletnog zdravstvenog sektora i Vlade ZDK-a bio uspješan i da trebamo nastaviti raditi u tom pravcu. Detektovali smo određene probleme koji su se pojavljivali u proteklom vremenu i za veći dio problema našli odgovarajuća rješenja”, rekao je dr. Jupić.
Izazovi vakcinacije
Na sastanku je razgovarano i o načinu antigen testiranja, evidenciji zaraznih bolesti te izazovima predstojeće vakcinacije u ZDK-u, a direktorima zdravstvenih ustanova date su smjernice u smislu priprema i prihvata vakcina koje će biti distribuisane u ovom kantonu.
“Iskoristili smo priliku da prikupimo informacije sa terena u smislu osposobljenosti i pripremljenosti svih zdravstvenih ustanova, jer će u prvoj fazi sve zdravstvene ustanove provoditi vakcinaciju svojih zaposlenih, a težište aktivnosti na masovnom dijelu vakcinisanja u martu i aprilu, kada dođe veliki broj vakcina, bit će na domovima zdravlja i Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ)”, rekao je direktor INZ-a dr. Senad Huseinagić.
Obuka za operativne timove
Naveo je da je u srijedu održana posebna obuka za operativne timove zdravstvenih ustanova, odnosno domova zdravlja, što pokazuje da pripreme za vakcinaciju idu ustaljenim tokom u skladu sa Planom imunizacije kojeg je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, a na prijedlog Federalnog zavoda za javno zdravstvo. “Naš cilj, prije svega, jeste da se sada fokusiramo na poboljšanje, odnosno da napravimo što bolji sistem u kojem ćemo moći odgovoriti našem zadatku da imunizaciju većeg broja ljudi obavimo u što kraćem roku, sa što manje propusta i izgubljenih vakcina, i da kroz čitav sistem sve to dokumentujemo kako bismo mogli i pomoći u izvještavanju proizvođača vakcina te eventualno neželjenim efektima”, rekao je dr. Huseinagić.
Odziv medicinara
Prema njegovim riječima, za vakcinaciju se dosad opredijelilo oko 2.200 ili 70 posto zdravstvenih radnika u ZDK-u, koji će prvi dobiti vakcine.
“Bilo bi bolje da je obuhvat zdravstvenih radnika veći. Očekujemo da ćemo kroz predstojeću masovnu kampanju dati dovoljno informacija građanima kako bi njihovo opredjeljenje za vakcinaciju bilo što bolje i kako bismo sve građane za koje smatramo da su ugroženi infekcijom Covid-19 zaštitili”, zaključio je dr. Huseinagić.