Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK) konstatirao je na jučerašnjoj sjednici da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nestabilna, zbog sve većeg broja oboljelih koji trenutno iznosi oko 4.100. Taj broj, prema riječima ministra zdravstva i predsjednika KŠ ZDK dr. Adnana Jupića, ipak, nije realan jer je tokom prošle sedmice zbog nedostatka testova rađen manji broj testiranja.
Isporuka 4.500 testova za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj očekuje se danas (utorak), a od sutra će se ovaj kanton vratiti na raniji režim testiranja, uz obaveznu racionalnu potrošnju testova. Krizni štab je prema Vladi uputio inicijativu da osigura sredstva za pokrivanje troškova zdravstvenih ustanova za borbu protiv pandemije, koji iznose oko 10 miliona KM.
“Izvjesno je da ćemo od kantonalne Vlade odmah dobiti milion maraka za nabavku nove količine testova, tako da mislim da ćemo sa najavljenom donacijom testova od Federalnog ministarstva zdravstva trajno riješiti pitanje testiranja”, rekao je Jupić.
Dodao je da su bolnice u Zenici i Tešnju izvršile obaveze iz nove naredbe Kriznog štaba FBiH, ali ostaje problem nedostatka ljekara, posebno infektologa i anesteziologa, s čime se zdravstvo ZDK-a suočavalo i prije pandemije. Ovom kantonu potrebno je 50 infektologa, a ima samo šest, od kojih su dva ovih dana zaraženi koronavirusom.
“U tom smislu smo se obratili Federalnom ministarstvu zdravstva, koje je ranije izdalo preporuke univerzitetsko-kliničkim centrima i svim zdravstvenim ustanovama da u slučaju deficita kadra u pojedinim sredinama izvrši preraspodjelu kadrova. Nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor”, rekao je ministar Jupić.
Krizni štab također je inicirao izmjene Uredbe o načinu zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u vrijeme pandemije, čime bi se premostio problem nedostatak definicitarnog kadra, a inicirano je i donošenje izmjena Zakona o javnom redu i miru ZDK-a kako bi se omogućilo efikasnije postupanje policije u borbi protiv pandemije.