Zeničanka Elma Kablar je u Japanu provela devet godina. Odluku o povratku u Bosnu i Hercegovinu ubrzala je situacija s pandemijom COVID-19. Ova profesorica engleskog jezika pomislila je da je to bila prava prilika da se vrati i primijeni sve što je naučila u Japanu. U svoj rodni grad, Zenicu, vratila se s novim iskustvima, idejama i prilikama koje je spremna podijeliti sa svojim sugrađanima i zemljacima. Za početak će to učiniti organizovanjem prve zelene trke na Balkanu: Steel Trail Zenica.
Istrčala utrku dugu 105 kilometara

Prvo izdanje utrke „Steel trail Zenica“ će se doržati u tri kategorije: Trail run utrka 10km (početnici), Trail run utrka 20km (napredni početnici) i staza za djecu u dužini od 2km. Broj učesnika: 350 trkača (150 trkača na 20 km, 150 trkača na 10 km i 50 djece). Start i cilj će biti kod spomenika na Smetovima. Prijave za prvu zelenu utrku u regionu su otvorene: http://steeltrailzenica.com/

– S prijateljima iz Japana sam 2019. godine pokrenula projekat „Modern Escape Japan“ koji je ubrzo stekao svoju formalizaciju i mnogo zainteresovanih da budu dio naše vizije. Zbog ove situacije u septembru 2021. godine pokrećem UG „Modern Escape Europe“, s ciljem razvoja istog programa koji je već razvijen u Japanu, spajanje turističkog, kulturološkog i sportskog aspekta Japana i BiH, i krajnje razvoja svijesti o vrijednostima koje BiH posjeduje a s ciljem razvoja svakog pojedinca duhovno, zdravstveno i mentalno -kaže Kablar te dodaje da je prošla godina u BiH obilježila i njena lična ostvarenja u trejl trčanju.
– Ostvarila sam zapažene rezultate od kojih bih izdvojila 5. mjesto i 1. mjesto žene iz BiH na Jahorina Ultra Trail Race 105 kilometara s preko 4.000 metara visinske elevacije. Osvojila sam i 2. mjesto na državnom prvenstvu u brdskom trejl trčanju (Skakavac Trail Race), 70km preko 3.800m elevacije. Trejl trčanje je moja ljubav, meditacija, posao, način života. Ja nemam nikakve rigorozne treninge ni dijete. Meni je trčanje postalo kao hrana koju unosim svaki dan. Nešto bez čega ja ne mogu i sto je potrebno mom tijelu i duši kako bi sto bolje funkcioniralo -rekla je Kablar.
Udruženje „Modern Escape Europe“ je sportsko udruženje s ciljem propagiranja i ostvarivanja programskih zadaća iz oblasti sporta, ekologije, turizma, organizovanja takmičenja i sportskih aktivnosti i afirmaciji trail trčanja, planinarenja, zdravih životnih navika i trčanja kao sporta u BiH, Europi i svijetu.
Steel trail Zenica
NGO „Modern Escape Europe“ u saradnji s Rijeke BiH „Budi promjena“, Azimuth 135, organizacijom „i-dijaspora“ iz Švicarske i TK-072-Ze organizuje prvi sportski događaj na otvorenom, Smetovi posljednjeg vikenda mjeseca marta. Projekat „Steel trail Zenica“, prve u regionu Zelene eko trke ima sljedeće ciljeve: Zaštitimo Smetove (proglasiti ga zaštićenim područjem) i Trčimo iznad oblaka (bijeg od prekomjernog zagađenja zraka).
– Zelenom trkom, skrećemo pažnju da je manje više, manje proizvodnje otpada, manje plastike, manje upotrebe. Kroz ove ciljeve želimo udružiti naše aktivnosti i znanje s drugim UG u Zenici i provesti vikend na otvorenom u Zenici tj. na Smetovima u cilju promocije zdravog načina života na otvorenom i važnosti podizanja svijesti o zaštititi Smetova kao najvažnije destinacije za ljude da budu na svježem i čistom zraku budući da je grad Zenica poznat kao jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini -ističe Kablar.
Brojne aktivnosti
Prema planovima, u ovom vikendu će se održati više od jednog događaja u saradnji s drugim nevladinim organizacijama iz Zenice. Paneli o reciklaži, zaštiti prirode, bontonu trčanja i planinarenja, Zelena akademija, sadnja drveća, gledanje zvijezda, planinarenje (roditelji i djeca), plogging (lagano trčanje i skupljanje smeća).
– Ovo je naš poklon gradu Zenici za rođendan i nadamo se da će naši građani prepoznati važnost ovog projekta koji će se održavati svake godine. Dođite i podržite nas svojim učešćem na trci, volontiranjem, podrškom u razvoju projekta, i sve to kako bi nas grad i naše Smetove učinili što ljepšim zajedno jer zajedno smo jači -rekla je Kablar na kraju.